Medijsko sklonište Bujanovac: Informacije samo za podobne medije

Aktuelna vlast u Bujanovcu odabrala je proveren način da medije koji joj se ne dopadaju dodatno unizi sa ciljem da ih dovede do ruba opstanka ili, u rezervnoj varijanti, prilagodi svojim potrebama.

Sufinansiranje preko konkursa podobnih medija, koji često postoje samo u registru APR, oproban je recept koji je preuzela i administracija predsednika opštine Nagipa Arifija.

Naravno, lokalni establišment nema ekskluzivu na ovaj izum, svaka je vlast sklona gušenju slobode govora, ali je utisak da niko ovde to nije radio tako predano poput ovog diplomiranog pravnika sa doktorskom titulom stečenom kod muftije u Novom Pazaru.

– Dobro je dok nisu počeli da nas biju, ironično komentariše jedan kolega.

Osim finansijskog pritiska, na koji ćemo se vratiti, vlast uporno nastoji da nepodobne medije onemogući da rade svoj posao, ne shvatajući da tako uskraćuje pravo lokalnoj zajednici, dakle građanima, da budu objektivno i pravovremeni informisani.

Primera radi, zvanična Fejsbuk stranica lokalne samouprave isključivo je na albanskom jeziku. Ova društvena mreža postala je jedan od važnijih kanala komunikacije, ali dobar deo građana je zbog jezičke barijere uskraćen za informacije iz opštine.

Bujanovačke imaju gotovo svakodnevno iskustvo odbijanja javnih funkcionera, pre svega nekih direktora javnih preduzeća i ustanova, da govore za naš medij.

Podsećamo, mi ih ne pitamo kako su spavali i šta su sanjali, već im postavljamo pitanja iz delokruga njihovih nadležnosti.

Nedžat Behluli: Tražim objašnjenja

Direktor komunalnog preduzeća, na primer, naša pisanja o problemima u ovoj javnoj firmi tumači kao ličnu netrpeljivost prema njemu i jednostavno, kao uvređeni dečak, ne želi da priča sa nama o stvarima i događajima važnim za lokalnu javnost.

Ovaj primer, naravno, ne predstavlja samo uskraćivanje prava građana na informaciju, već i očigledan pritisak na medije.

Sličnih primera ima još, a s obzirom na sličnost nema potrebe na njih trošiti vreme i prostor.

Opština je ove godine za medije izdvojila 5 miliona dinara, odnosno 4 miliona za projekte na albanskom i milion dinara srpskom jeziku, a stručna komisija je RTV Bujanovac, u vlasništvu Zorana Veličkovića, dodelila 950.000 za dva projekta.

Pre toga je Arifi izvoleo reći da je RTB, zapravo, jedni pravi medij u Bujanovcu.

Arber Pajaziti: Profesionalni mediji bez sredstava

Ova, i još neke odluke komisije izazvale su, rekosmo, pravu salvu negodovanja, opravdano sumnjajući da je komisija (predsednica Ardita Behluli, Srđan Conić i Nebojša Veličković), radila po diktatu iz kabineta predsednika opštine.

Medijski radnik i vlasnik TV Spektri Nedžat Behluli rekao je da način raspodele novca poreskih obveznika predstavlja očigledan pritisak na medije koji nisu po ukusu vlasti.

– Sumnjam, i imam činjenice za to, da odabir projekata koji će biti sufinansorani iz opštinskog budžeta nije urađen profesionalno ni legalno! Nemojte me pogrešno shvatiti, ne tražim pomoć za svoj medij, samo od vas tražim korektno objašnjenje – obratio se on preko Bujanovačkih predstavnicima lokalne vlasti.

Behluli je objašnjenje tražio i od predsednice komisije, koja je mediju iz Preševa u kome radi dodelila 200.000 dinara:

– Javno te molim da objasniš kojim ste se kriterijumima i standardima vodili tokom rada. Slobodno odgovorite, draga koleginice, jer Vaše objašnjenje jača vaš autoritet, dok vas ćutanje neće amnestirati od odgovornosti – rekao je Behluli.

Nagip Arifi: RTB je jedini pravi medij

U sličnom tonu reagovao je i novinar portala Folonline Jeton Ismaili, a nemi nisu ostali ni pojedini političari iz svealbanske koalicije na vlasti, koji su takođe raspodelu novca ocenili pritiskom na nezavisne medije, te brukom i sramotom Arifijeve vlasti, poput Dritona Redžepija iz PDD Šaipa Kamberija, i Arbera Pajazitija, lokalnog šefa Alternative koja je istupila iz vladajuće koalicije u Bujanovcu.

– Arifi nije zaboravio da počasti medij čiji je vlasnik usko povezan sa SNS (Pčinjski 017; p.a.), a sa 20 odsto od ukupnih sredstava počašćen je gospodin iz Vranja (Veličković i RTB). Ostatak je podeljen medijima iza kojih stoje stranački vojnici ili zaposleni u Opštinskoj upravi, dok su mediji koji se zaista bave svojim poslom ostali po strani, izjavio je Pajaziti za Bujanovačke.

Šta, dakle, u atmosferi stalnih pritisaka, preostaje medijima u Bujanovcu, onim medijima koji se bave svojim poslom u interesu lokalne zajednice?

Pa šta drugo osim da nastave da rade još bolje baš zbog građana koji su i razlog njihovog postojanja.

Nikola Lazić