Obeležavanje godinu dana od prvog okupljanja protestne grupe Vidi, Gari, ne može!!!

Novi Optimizam poziva sve zainteresovane na konferenciju povodom obeležavanja godinu dana od prvog okupljanja protestne grupe Vidi, Gari, ne može!!!

Konferencija će biti održana u ponedeljak, 13. septembra, u Medija Centru (Beograd, Terazije 3, I sprat) u 12 časova.

Tom prilikom premijerno će biti prikazan kratki film “Prva godina Garija”, i biće obznanjene video zahvalnice svim pojedincima, organizacijama, udruženjima koji su doprineli jednogodišnjem Protestu.

Govornici: Davor Vuković (Gari iz Novog Sada); Olivera Radovanović (Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad); Branislav Guta Grubački (Pokret Novi Optimizam, Zrenjanin); Milenko Vujić (Most solidarnosti, Novi Sad); Maja Stojanović (Direktorka Građanskih inicijativa, Beograd); Željko Bodrožić (Kikindske, predsednik NUNS-a).

Prošlo je tačno godinu dana od formiranja protestne grupe VIDI, GARI, NE MOŽE!koja je nastala kao artikulisani odgovor građanskih inicijativa na beskrupuloznu privatizaciju društvene svojine i nesamerljivo ekološko i urbanističko nasilje nad Novim Sadom. 

Sve je počelo 14. septembra 2020. kada je na lokaciji Dunavac-Šodroš održana tribina na otvorenom. Govornici su redom isticali sledeće probleme: budući projekat je potencijalno visoko koruptivan, opasan po zdravlje i živote ljudi, jer se načulo da se planira izmeštanje nasipa i to 500 metara u korito Dunava, potencijalno se planira uništavanje prirodnog biljnog i životinjskog sveta, postoji opravdana bojazan od poplava i mogućnost uticaja na plovnost Dunava.

Gari ulazi u drugu godinu protesta 14. septembra 2021. 

Takođe pozivaju sve prijatelje da im se tog datuma u 17 časova pridruže i da učestvuju u formiranju najdužeg  ŽIVOG ZIDA solidarnosti i otpora, duž obale Dunava (Šodroš – Dunavac, kraj ulice Jerneja Kopitara, „kod čamaca”), kako bi se ujedinjeno poslala poruku vladajućem režimu da smo zajedno protiv njihovog samovlašća, da nećemo odustati od borbe; pokažimo zašto je Gari, poslednjih godinu dana, postao lozinka građanskog buđenja!