06 Nov Svečano otvorena Kuća ljudskih prava i demokratije

FoNet-HOKON-KUÆABeograd, 6. novembar 2014. – Norveški prestolonaslednik princ Magnus Hokon proglasio je danas otvorenom Kuću ljudskih prava u prostorijama u centru Beograda, čije obnavljanje je podržala vlade Norveške. Kuća ljudskih prava i demokratije okuplja Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Centar za praktičnu politiku.

Gradske vlasti su 2011. godine odlučile da organizacijama za ljudska prava daju prostorije za kuću ljudskih prava. Organizacijama za ljudska prava, a i društvu u celini je ovakav pristup bolji, jer ljudi na jednom mestu mogu da dobiju konkretnu pomoć, rekao je norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag. Ambasador je podsetio da je prva kuća ljudskih prava ustanovljena u Oslu 1989. godine.

Kuća će biti na raspolaganju građanima za sve informacije za obrazovanje mladih, rekla je predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko. Očekujemo da će ona biti mesto istinskog dijaloga koji je toliko neophodan našem društvu, rekla je ona.

“Naša uloga kao zaštitnika ljudskih prava je da građanima pokažemo da politička prava ne znače gubitak socijalnih prava, a da demokratija ne znači samo pravo političkog izbora već i socijalnu sigurnost”, izjavio je Zaštitnik prava građana Saša Janković.