ACT DANI 2023: Konferencija #AKTivacija početkom juna u Pančevu

“ACT dani 2023” ove godine održaće se 1. i 2. juna u Pančevu (Hotel Tamiš) i jedinstvena su prilika za upoznavanje, razmenu iskustava i umrežavanje za 200 organizacija širom Srbije koje su direktno ili indirektno podržane u okviru ACT projekta u poslednje četiri godine.

Fokus konferencije ove godine biće na aktivaciji građana da zajedno DELUJU – #AKTIVACIJA.

Projekat ACT okupio je značajan deo civilnog društva koji će kroz dvodnevnu konferenciju saznati više o različitim trendovima kada je u pitanju učešće građana, ali i da se upoznaju sa novim istraživanjima i trendovima u Srbiji, da unaprede komunikaciju sa građanima, kao i da razmene iskustava na tematskim radionicama. Ove godine očekujemo oko 100 učesnika.

Polazeći od regionalnih trendova, Konferencija će predstaviti kontekst i nedavne demokratske promene u kojima OCD rade. Nacionalni kontekst biće široko razrađen u smislu aktivizma OCD i okruženja za učešće građana. Regionalni i nacionalni stručnjaci će predstaviti najbolje prakse i lekcije OCD. Iznad svega, ovaj događaj će biti prilika da se podele i promovišu najbolje prakse ACT grantista, da se umreže i predstave rezultati postignuti na lokalnom nivou.

Na otvaranju konferencije, uvodna obraćanja daće: Rihard Koli, direktor kancelarije Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Beogradu, Snežana Mišić Mihailović, međunarodna tim liderka ACT projekta, i Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa.

Tokom prvog dana biće održane dve panel diskusije. Na temu “Trendovi u regionu: građani i njihov uticaj”, govoriće Slaviša Prorok, projekat „Proaktivni građani i građanke – PRAGG“, Helvetas BiH, Ertan Munoglu, projekat „Decentralizacija i podrška opštinama – DEMOS“, Helvetas Kosovo, i Aleksandar Kržalovski, Makedonski centar za međunarodnu saradnju, Severna Makedonija.

O aktivnoj participaciji građana u Srbiji i da li je imamo dovoljno, govoriće panelisti Gazela Pudar Draško, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Vujo Ilić, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, i Snežana Živadinović, Društvo za razvoj kreativnosti, Aleksinac.

Tokom prvog dana biće organizovane i radionice na sledeće teme:

mentalno zdravlje (moderacija: Mina Aleksić, Prostor, Beograd)

socijalna inkluzija (moderacija: Ivana Badnjarević, Hrabriša, Novi Sad)

mladi (moderacija: Nataša Lenđel, Sinhro, Pančevo)

rodna ravnopravnost (moderacija: Jelena Ružić, Žensko udruženje Kolubarskog okruga – ŽUKO, Lazarevac)

životna sredina (moderacija: Nataša Rašković, Pro.Tok 21, Smederevo)

ljudska prava (moderacija: Dušan Pokuševski, Beogradski centar za ljudska prava)

Tokom drugog dana “ACT DANI 2023” takođe će biti organizivane dve panel diskusije. O Indeksu lokalne participacije govoriće Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija, i Branislav Milić, projekat “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana – MED III”, Helvetas Srbija. Potom sledi panel “Komunikacija i povezanost sa građanima – kako se menja percepcija OCD?”, na kojem će učestvovati Jelena Ružić, Žensko udruženje Kolubarskog okruga– ŽUKO, Lazarevac, Jelena Zorić, novinarka BIRN-a i nedeljenika Vreme, Boban Stojanović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i Vojkan Arsić, Centar E8 i Reflektor Teatar.

 

Projekat “Zajedno za aktivno civilno društvo zajedno – ACT“ podržava Vlada Švajcarske, a sprovode ga švajcarska nevladina organizacija Helvetas Swiss Intercooperation i nevladina organizacija Građanske Inicijative sa sedištem i Beogradu.