ACT podržao 14 projekata OGD koji će raditi na većem uključivanju građana na lokalu

Beograd, 20. oktobar 2020. godine – Trinaest organizacija građanskog društva i jedna neformalna grupa građana na online svečanoj ceremoniji #SIGNACT_LOCAL, potpisalo je svoje ugovore za podršku projektima koji se odnose na jačanje lokalnih zajednica i javno zagovaranje na lokalu u okviru projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”. Projekat ACT finansira Vlada Švajcarske, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju, a sporovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Na početku događaja, u svojim uvodnim obraćanjima uspeh u realizaciji projekta poželeli su Saša Miler, šefica odeljenja za demokratsko upravljanje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Jens Engeli, regionalni direktor Helvetas Swiss Intercooperation i Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Ukupno šest grantova je dodeljeno za jačanje lokalnih zajednica u Lajkovcu, Surdulici, Boru, Novom Sadu, Alibunari i Subotici, gde će se u narednih šest meseci sprovoditi inicijative i akcije usmerene na rešavanje nekog problema od javnog interesa u ovim mestima.

Osam grantova dodeljeno je za javno zagovaranje na lokalnom nivou u Užicu, Nišu, Leskovcu, Kraljevu, Novom Sadu i Beogradu, u opštinama Zemun i Stari grad. Odabrani projekti imaju za cilj da osnaže građansko društvo da učestvuju u procesu donošenja odluka i kreiranju politika kroz zagovaračke aktivnosti, kao i da mobilišu podršku građana i zastupaju njihove interese u procesu donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou. Ovi projekti će trajati godinu dana.

Pored finansijske podrške za sprovođenje svojih projekata, organizacije i neformalne grupe građana proći će kroz posebno dizajniran i prilagođen program unapređenja veština i znanja u oblasti zagovaranja i veće mobilizacije građana.

Vlada Švajcarske, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), opredelila je sredstva u ukupnom iznosu od 4,8 miliona evra za realizaciju prve faze ACT projekta.

Za više informacija posetite sajt ACT-a, ovde.