Akcija – Mediji sličnog sadržaja

Saopštenje

    Akcija „Mediji sličnog sadržaja“

 

Beograd, 27. Decembar 2018. godine –  Grupa za slobodu medija održala je akciju na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ 27. decembra 2018. u podne, u okviru koje je delila nedeljnike Vreme, NIN i Nedeljnik, dnevni list Danas, kao i istraživačke priče Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Akcija predstavlja protest protiv naredbe zaposlenima u kompaniji Air Serbia da iz „lounge“ salona sklanjaju Vreme, NIN, Nedeljnik i „novine sličnog sadržaja“.

Aktivisti i aktivistkinje Grupe delili su putnicima zabranjene novine i ostavili primerke na šalterima kompanije Air Serbia uz poziv rukovodstvu da potpiše ugovore sa „medijima sličnog sadržaja“ i omogući građanima uživanje prava na slobodu informisanja. U akciji su učestvovali predstavnici brojnih medija i udruženja građana koji se zalažu za slobodu izražavanja i slobodu medija u Srbiji.

Aktivisti su upozoreni od strane obezbeđenja da uprava ne dozvoljava „to što radite”, a zaposleni su ukazali na zabranu snimanja na aerodromu.

Grupa za slobodu medija upozorava da se medijska situacija u Srbiji i dalje pogoršava i da su sve češći primeri zabrana i onemogućavanja rada i dostupnosti malog broja preostalih nezavisnih i profesionalnih medija.

Live prenos akcije sa Twittera možete videti OVDE.