Barzut: Odgovornost za nezainteresovanost građana za politiku je na sistemu! 

 

Ne može odgovornost za nezainteresovanost građana/ki za učestvovanje u javnim politikama i donošenju odluka da leži na leđima građana/ki. Ona mora da bude na leđima sistema“, ocenila je Dragoslava Barzut, menadžerka Programa za javne politike u Građanskim inicijativama, gostujući u podkastu „Direktno“ portala Autonomija.

Ovako je Dragoslava Barzut prokomentarisala nalaze istraživanja CRTE iz marta ove godine, a koji se odnose na to da je čak 40 odsto građana potpuno nezainteresovano za politiku, dok je 36 odsto onih koji su prilično zainteresovani. Ona je dodala i da način sprovođenja javnh rasprava najbolje oslikava oslikava trenutno stanje sistema.

„Javne rasprave su jedan od dominantnih mehanizama koji treba da obezbede učešće građana u kreiranju javnih politika. Poražavajući su podaci da 50 odsto javnih rasprava nije uopšte sprovedeno, 50 odsto zakona je doneto na brzinu, dakle nije se sačekalo da se ovaj mehanizam pokrene i da zaživi. To je jedan od indikatora da mi nismo demokratija koja bi podrazumevala direktno učešće građana u kreiranju javnih politika“, navela je Barzut.

Sistemski problem je i to što građani nisu dovoljno informisani o tome na koji način mogu da se uključe u kreiranje javnih politika, istakla je Barzut. Dodatno otežava i to, navela je ona, što se pojam politike nedovoljno razume i često meša sa politikantstvom.

„Građani su izbombardovani u javnom prostoru jeftinim politikanstvom i političkim intrigama. Ljude koji žele da se bave politikom, prati ih ta stigma da je to neka muljaža“, rekla je Barzut i dodala da za početak reči „politika“ treba vratiti pozitivan predznak, jer „politika nije politikanstvo“, već gotovo sve u našim životima. „Politika je i prevoz kojim se vozimo, njegov kvalitet i dostupnost, ulice kojima hodamo, zašto se ne saniraju…“, rekla je Barzut.

Emisiju u celosti, u kojoj je pored Barzut gostovao i urednik portala Radija 021 Zoran Strika, možete pogledati u video prilogu.