Borba za očuvanje vodnih resursa u Srbiji – do poslednje kapi!

Beograd, 27. septembar 2018. godine – Saopštenje

Borba za očuvanjem vodnih resursa u Srbiji – do poslednje kapi!

Tribina „Do poslednje kapi“, posvećena ugroženosti vodnih resursa u Srbiji, održana je sinoć u Kući ljudskih prava, u organizaciji udruženja „Čuvari izvora“, zajedno sa inicijativama „Savski nasip“ i „Odbranimo reke Stare planine“, uz pomoć i podršku Građanskih inicijativa.

Na tribini su govorili aktivisti lokalnih neformalnih grupa i udruženja „Čuvari izvora“, „Savski nasip“ i „Odbranimo reke Stare planine“. Pored njih, izlagali su i hidrogeolozi dr Miomir Komatina i dipl. Inž. Ljiljana Popović, koji su publici predstavili situaciju sa stručnog aspekta. Eksperti su objasnili stepen ugorženosti vodnih resursa u Srbiji, kao zemlje najsiromašnije vodnim resursima u regionu i naglasili potrebu za njihovom zaštitom. Nakon njih, zakonsku regulativu objasnila je pravnica Snežana Nedeljković.

Tribini su prisustvovali brojni građani, zabrinuti za stanje voda u Srbiji, ali i više narodnih poslanika zainteresovanih za teme ekologije i održivog razvoja.

Posebna važnost ove tribine ogleda se u tome što su se prvi put ove inicijative udružile i zajedno predstavile svoju borbu da se sačuvaju retki izvori vode za piće u Srbiji. Budući da vlast nije imala sluha za njihove probleme, oni su svoju borbu prebacili na ulicu i traže podršku drugih neformalnih grupa i građana. Postojanje sličnih problema, ugroženosti voda širom Srbije, ukazuje na ozbiljnost situacije i zahteva hitnu reakciju svih nadležnih institucija. Neophodno je uspostaviti dijalog između svih aktera kako bi se pronašla rešenja koja u potpunosti odgovaraju ekološkim standardima i zaštiti prirodnog staništa u Srbiji.

Sva udruženja predstavila su svoju platformu, svoju borbu i svoje napore i zaključila tribinu dogovorom da će se zajedničke aktivnosti zaštite naših retkih izvora vode nastaviti u većoj meri, sve do poslednje kapi, i pozvale sve građane da se pridruže, jer je ovo borba svih nas.