Budućnost demokratije i građanskog obrazovanja

Beograd, 17. septembar 2018. godine –

Vrli novi svet?

Budućnost demokratije i građanskog vaspitanja

Konferencija “Vrli novi svet”  koju je početkom meseca u Marseju organizovala organizacija Networking European Citizenship Education – NECE, povezala je 3 izazova demokratije i građanskog obrazovanja u svetu koji se brzo transformiše:

  1. tekuću krizu zapadnih liberalnih demokratija
  2. (neizbežnu) i ambivalentnu ulogu emocija
  3. trenutne tehnološke transformacije

Ovogodišnja NECE konferencija pružila je platformu za izradu strategija kako građansko obrazovanje i civilno društvo mogu da pruže spremnost za preduzimanje akcije u društvu u odbrani i promociji ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Ispred Građanskih inicijativa, na konferenciji je učestvovala programska direktorka Bojana Selaković. U okviru FutureLab radionice i sesije „Jačanje demokratskih kompetencija za teška vremena“, predstavila je projekat građanskog obrazovanja „Isključi predrasude“ koji su Građanske inicijative sprovele ranije ove godine u 5 srednjih stručnih škola i gimnazija u Nišu, uz podršku OEBS-a.

Radionice promišljanja održane su u okviru časova građanskog vaspitanja za sto dvadeset učenika iz pet niških srednjih škola: Elektrotehničke, Medicinske, Umetničke, gimanzija Stevan Sremac i Bora Stanković. Cilj ovih radionica bio je da mladima približe teme demokratije kroz promišljanje, dijalog i argumentovanu raspravu o opasnostima radikalnog ekstremizma i govora mržnje. Nastavnici su obučeni za sprovođenje nastavne metode promišljanja koju mogu koristiti i za obradu drugih sličnih kontroverznih tema, a učenici su nakon časova sami osmišljavali i realizovali školske akcije kako bi i ostalim učenicima približili teme ekstremizma i govora mržnje čime je podstican njihov aktivizam.

Pred više od sto učenika i profesora građanskog vaspitanja, u svečanoj sali gimnazije “Stevan Sremac” održan je završni događaj projekta „Isključi predrasude“ na kom su đaci predstavili svoje akcije, dobili sertifikate za učešće u projektu i razgovarali sa lokalnim omladinskim organizacijama.

“Budućnost demokratije moguće je osigurati samo ako građansko obrazovanje postane obavezno za sve učenike, kako osnovnih, tako i srednjih škola, jer je to predmet koji mlade sprema za aktivno i odgovorno učešće u društvenom životu”, zaključila je Bojana svoje izlaganje na konferenciji.

FutureLab radionica je pokušala da pronađe odgovore na zajedničke izazove, kao što su:

  1. Kako izgraditi konstruktivni dijalog u vreme društvene i političke radikalizacije (zasnovan na primeru Poljske i Mađarske)?
  2. Kakvi su socijalni i demografski faktori koji polariziraju određene zajednice i regije?
  1. Kako uspostaviti dijalog sa mladim ljudima u kojem bi mogli otvoreno postavljati pitanja, rešavati dileme, razvijati kritičko razmišljanje i uzimati stavove zasnovane na činjenicama, a ne predrasudama?
  2. Kako jačati kapacitete nastavnika za teme razmatranja u vezi sa nasilnim ekstremizmom i radikalizacijom?
  3. Kako povećati interes mladih za politiku koja ih svakodnevno okružuje i dovodi ih da shvate svoja prava i odgovornosti kao građani?

Pored projekta iz Srbije, na radionici su svoja iskustva predstavili i predstavnici organizacija civilnog društva iz Grčke, Češke i Poljske.

Više o NECE konferenciji možete pronaći OVDE.