Četvrti “Miredita, dobar dan!”festival u Beogradu

 

 

 

Festival “Mirëdita, dobar dan!“, tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, održaće se od 31. maja do 3. juna. Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova. Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe. Pored toga, poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice. Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena.

Zvanično otvaranje festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja,  gde će biti prikazan film “Shok” (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. Pored toga posetioci će uživati i u izložbi i plesnom nastupu “Revolt protiv nasilja” Fitore Beriše. Drugi dan festivala počeće debatom „Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije“ a zatim će biti prikazan igrani film “Zonjusha” (Gospođica) Genca Beriše.  

U petak 2. juna posetioce očekuje promocija knjige “Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu” koju su objavili Integra i Forum ZFD sa Kosova i džez koncert “Visar Kuçi Trio”. Poslednji dan festivala počeće prikazivanjem filma „Albanke su naše sestre“ i nastaviće se prikazivanjem predstave “Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora” koju je režirala Bljerta Neziraj. Festival zatvara muzički nastup Ode Haliti i Bljerte Kosove iz “Tandema”.

Festival će se održati od 31. maja do 3. juna na nekoliko lokacija u Beogradu a ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biće besplatan. Za više informacija o programu festivala i novostima pratite sajt www.mireditadobardan.com  i FB stranicu.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova.