Concord HUB prolećni sastanak u Briselu

Beograd, 16.mart 2018. godine – U sklopu prolećnog sastanka CONCORD HUB3 u Briselu, koji je 13. marta, bio je posvećen Promociji prostora za delovanje civilnog društva, predstavnica Građanskih inicijativa, Milica Antić, je prisustvovala događaju. Događaj, koji su zajednički organizirali CONCORD Europe, BCSDN i Fond Rumunija sa Crnogorskim nevladinim forumom. Ovaj događaj predstavlja napor evropskih organizacija za razvoj civilnog društva da izgrade platformu za rasprave, razmenu i rešavanje zajedničkih problema oko pitanja koja omogućavaju podsticajno okruženje za razvoj OCD, smanjivanje prostora za delovanje neliberalnih tendencija vlasti, odgovornost organizacija civilnog društva, angažman civilnog društva u politici EU-a, sudelovanje građana i angažman u zajednici. Događaj je okupio više od 100 učesnika, predstavnika nacionalnih i EU organizacija, platformi i mreža te predstavnike Europske komisije i donatorske zajednice.

Događaj je otvoren raspravom o prostoru civilnog društva u Europi: šta se sada događa, zašto, šta možemo učiniti zajedno kako bismo promovisali poticajno okruženje za razvoj civilno društvo.

BCSDN je vodio diskusiju u koju je uvrstio rezultate u vezi sa podsticajnim okruženju za civilno društvo u zemljama EU proširenja sa ciljem podizanja sviesti, pokretanja rasprave i identificiranja potencijalnih zajedničkih akcija za delovanje civilnog društva u ovoj regiji. Građanske inicijative se dugi niz godina bave posmatranjem podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, te su doprinele svojim izveštajem o stanju u Srbiji.

Tags: