Da li je država spremna da zaštiti novinare?

„Mehanizmi zaštite novinara“ na sastanku Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupe za Poglavlje 23

 

Beograd, 26. mart 2018.godine

Sastanak su otvorili Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa i koordinatorka Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Milan Antonijević izvršni direktor Yucom-a i koordinator Radne grupe za Poglavlje 23 kao predstavnik Kuće ljudskih prava.

Nataša Dragojlović je istakla da su trenutno sve reforme „u senci“  Briselskih pregovora Beograda i Prištine, a da najveći problemi postoje u oblasti slobode medija. „Ono što nas sada čeka, je redovan Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude objavljen u aprilu. On će pokazati koliki je napredak Srbija ostvarila u procesu sprovođenja reformi“, istakla je Dragojlović.

O trenutnoj situaciji u Srbiji po pitanju slobode medija i izražavanja, bezbednosti novinara, praksi i primeni postojećih mera  govorili su i IlIr Gaši ispred Fondacije Slavko Ćuruvija i Stevan Ristić iz Nedeljnika „Vreme“. Oni su podvukli da je primetna tendencija pogoršanja stanja po pitanju bezbednosti novinara. Iznet je zabrinjavajući podatak iz NUNS-ove baze podataka, da je od početka  2018. godine zabeleženo čak 23 napada na novinare. Od 2014. godine kada je usvojen set medijiskih zakona i primećen napredak u ovoj oblasti , svake naredne godine broj napada na novinare je drastično rastao.

Na sastanku je bilo reči i o Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara koja je formirana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara. Za prethodnih godinu dana, održano je samo 5 sastanaka što je nedovoljno za efikasno funkcionisanje ovog tela.

Maja Stojanović je podsetila na neophodnost postojanja preduslova za rad Grupe za bezbednost novinara , kao što su Poslovnik o radu, Sekretarijat, odgovorno lice i pravni mehanizmi kako bi Grupa mogla da vrši svoju funkciju.

Poziv za sastanak upućen je i predstavnicima relevantnih državnih institucija koji se nisu odazvali pozivu i time još jednom pokazali nezainteresovanost i nerazumevanje države za pitanja bezbednosti novinara.

Sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija  i Radne grupe za  Poglavlje 23 Nacionalnog konventa  o Evropskoj uniji na temu “Mehanizmi zaštite novinara” održan je 26.marta 2018. godine u Narodnoj skupštini RS. Sastanku je prisustvovalo preko četrdeset novinarskih i medjiskih udruženja sa prostora cele Srbije.

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koju realizuje Udruženje hrvatskih novinara u okviru regionalnog projekta “Regionalna platforma za zapadni Balkan za Zagovaranje medijske slobode i novinarstva “, koja se sprovedi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara BiH, Udruženje hrvatskih novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Savez medija Crne Gore.