Debata Tri slobode u kontekstu Kosova

Organizacije civilnog društva iz Srbije, potpisnice Platforme Tri slobode okupile su se danas da predstave najdrastičnije slučajeve sužavanja sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja organizacija iz Srbije koje se bave temom Kosova.

 

Na debati “Tri slobode u kontekstu Kosova”, održanoj u okviru festivala “Mirëdita, dobar dan” u EU Info centru, izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović istakla je da se sužavanje ovih sloboda najbolje vidi na primeru Kosova, kako za civilno društvo, tako i za novinare.

Kao jedan od primera, Maja Stojanović je istakla pisanje portala “Istraga.rs” koji je objavio “niz uvredljivih tekstova” o novinarima i aktivistima civilnog sektora koji se bave kosovskim pitanjem, a poslednji u nizu bio je tekst o autorkama filma “Albanke su naše sestre” i dramaturškinji Borki Pavićević koja je proglašena “teroristkinjom”, a Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) “organizacijom koja radi protiv interesa Srbije”.

Još neki od istaknutih primera bili su i protest desničara ispred pekare “Roma” u Borči, slučaj odgovornog urednika agencije Beta Dragan Janjića kome je upućen niz pretnji nakon što ga je javno prozvao predsednik Aleksandar Vučić, preteći grafiti u zgradi u kojoj se nalazi kancelarija Inicijative mladih za ljudska prava, protesti ekstremista na prethodnom festivalu “”Mirëdita, dobar dan” i ostali”.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, naveo je da se u javnosti više govori o desničarima koji pokušavaju da spreče održavanje festivala nego o samom programu ovogodišnje Mirdite.

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava istakla je da moramo promeniti način komunikacije sa građanima kako kako bi se promenila javna retorika koja dominira u društvu i promovisao dijalog kao jedini mogući način za pomirenje dva naroda.

Sva pominjanja Kosova u medijima u Srbiji obeležena su senzacionalističkim naslovima, manipulacijom činjenicama i lažnim vestima. Kao civilni sektor moramo da promenimo način komunikacije sa građanima kako bismo predstavili pravu sliku.

Okupljeni su takođe ocenili da u školama ne treba da se prikazuje dokumentarni film “Pogrom 17. mart – deset godina kasnije”, jer sadrži “govor mržnje i Albance tretira kao bića nižeg roda”.

Debata je završena zaključkom da je neophodno da civilno društvo pojača saradnju kada su u pitanju ove teme i zaštita osnovnih prava, kao i regionalno povezivanje, kako bi zajednički našli odgovore na ova suštinska pitanja.

Debati su prisustvovali predstavnici organizacija potpisnica Platforme Tri slobode koja je nedavno lansirana u Srbiji i članovi Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU.

 

Sve slučajeve koji su predstavljeni na debati možete videti  OVDE.

 

Festival “Mirëdita, dobar dan” predstavlja jedinstveni kulturni događaj i priliku da umetnici sa Kosova predstave svoj rad publici u Beogradu. Takođe, ovaj festival je prilika da dve strane upoznaju i razmene perspektive, čime se postiže prevazilaženje razlika i omogućava veće razumevanje između dve zajednice. Simbol festivala je Bekim Fehmiu, kao zajednički imenitelj zajedničke istorije i podsetnik da je kulturom moguće prevazići etničke barijere.