Diskusija povodom obeležavanja godišnjice od smrti Miljenka Derete

imagesGodišnjica od smrti Miljenka Derete, osnivača i dugogodišnjeg direktora Građanskih inicijativa, idealiste i velikog borca za demokratsku Srbiju obeležiće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju 23. novembra 2015. godine u 18h. 23. novembra 2015. godine u 18h.

Godišnjica će biti obeležena aktivno, na način koji bi i Miljenko odabrao. Otvoreno će se razgovarati o ulozi i zadacima civilnog društva danas.

Miljenko je, neposredno pre nego što nas je iznenada napustio, učestvovao na međunarodnoj konferenciji „25 godina od 1989. godine – Nezavršena revolucija“ na kojoj su učestvovali dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje post-komunističkih država uključujući i zemlje bivše Jugoslavije.

Ove godine, Institut za demokratiju u istočnoj Evropi, objavio je specijalni izveštaj: „25 godina od 1989. godine – Refleksije na nezavršene revolucije“ u kojem su iznete impresije i zaključci učesnika tadašnje konferencije, sa Miljenkovim značajnim doprinosom. Erik Čenovec, su-direktor ovog Instituta i Miljenkov dobar prijatelj, biće naš gost i podsetiće nas na njihov zajednički rad koji je započeo još u devedesetim godinama.

Unfinished revolutions NASLOVNA

Koja je naša uloga? Šta se desilo sa revolucijom i da li nam je ponovo potrebna? Da li imamo zajedničke ciljeve? Da li imamo strategiju za njihovo postignuće? Da li imamo motivaciju i snagu koja nam je potrebna?

Nova generacija lidera/ki i aktivista/kinja civilnog društva zajedno sa svim prisutnim gostima pokušaće da daju neke odgovore na ova putanja kroz otvorenu diskusiju.

Panelisti će biti:

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji

Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a

Neven Marinović, izvršni direktor, SMART Kolektiva

Stevan Filipović, režiser

Dragan Popović, predsednik Centra za praktičnu politiku.

Moderatorka: Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Panel diskusiju će otvoriti Erik Čenovec, su-direktor Instituta za demokratiju u istočnoj Evropi.