Dobro upravljanje i ljudska prava

29 Jun Dobro upravljanje i ljudska prava

maja vreme

Foto: Vreme

22.juna nedeljnik “Vreme” uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbije ogranizovao je konferenciju “Dobro upravljanje kao garancija poštovanja ljudskih prava svih građana”.

Tema je bila definisanje pojma dobro upravljanje, zašto je važno i koliko je razvijeno u Srbiji, odnosno, kako građanima približiti pojam dobrog upravljanja i značaj za njih lično.

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih Inicijativa jedna je od učesnica ove tribine na kojoj je, između ostalog, rekla:

” Dobra uprava je nešto što se tiče svakog segmenta našeg društva i utiče na svakodnevni život građana. Tu građani mogu da se susretnu sa svim vrstama problema i sa načinom rešavanja tih problema. Dobra uprava stvarno zadire u različite segmente društva i zato je ključna. Slažem se da je dostizanje dobre uprave trajan proces, ali ključno je definisati korake u tom procesu. 

Treba težiti tome da  nekom trenutku kažemo: sad smo dostigli osnovne standarde dobre uprave, ali treba dalje da radimo na njenom unapređenju. Dobra uprava, kao i vladavina prava, nikad ne staje. Ukoliko prestanete da ispunjavate zakone, ne možete govoriti više o vladavini prava i slično je za dobru upravu. 

Neophodno je da naša država uskladi sva dokumenta koja se tiču razvoja ove zemlje. Mi imamo u ovom trenutku više od 80 strateških planova u različitim segmentima, i svaki od njih se tiče slobodne uprave. Ali oni nisu međusobno koordinisani. Imamo nekoliko zakona koji definišu javni interes. Zakon o medijima, Zakon o udruženjima ili Zakon o lutriji… U svakom od njih, javni interes je definisan drugačije. Mi govorimo o javnom interesu, a ne znamo šta to znači. Moramo da radimo na tome da postavimo dobru bazu da bismo uopšte mogli da krenemo da se bavimo dobrom upravom. Ukoliko krećemo sa različitih strana, različitim tempom, na različite načine, nećemo stići daleko. 

Mislim da su nezavisne institucije i nezavisnost i sloboda nezavisnih institucija ključne, a posebno bih istakla nezavisnost ombdusmana, tj. zaštitnika građana, jer je on ustavna kategorija. To su ključni segmenti na kojima se vidi naše strateško opredeljenje da se bavimo i dobrom upravom i nezavisnošću insititucija. Mislim da je ključno pokazati da mi možemo da se bavimo dobrom upravom, da možemo da sledimo preporuke i zaštitnika građana i ostalih nezavisnih institucija i da su ovo teme na kojima, u stvari, vidimo koliko smo daleko odmakli, a koliko stojimo u mestu.”

Na tribini su učestvovali  i Irena Vojačkova Solorano iz Kancelarije UN u Beogradu, Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Predrag Dejanović iz Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava, Dragan Mladenović iz Programa “Evropski progres”, Slađana Kovačević iz Optimus centra i Jovan Maljković iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ceo članak možete prožete pročitati ovde ili pogledati video: https://youtu.be/L2YBeKFv608