Dodeljene nagrade mladim spisateljicama i piscima sa juga Srbije

Književno veče koje je održano u Vranju u petak, 6. avgusta u gradskoj biblioteci, okupilo je mlade spisateljice i pisce iz Preševa, Bujanovca, Lebana i Vranja, koji su u prethodnom periodu bili najkreativniji u pisanju priča o svojim rodnim mestima.

Literarni konkurs “Pričaj mi o svom kraju” inpirisao ih je da zamišljenim strancima pričaju o vranjskom meraku, Bori Stankoviću, legendi o Caričinom gradu, lepoti življenja u multikulturalnim i dvojezičnim sredinama kakve su Preševo i Bujanovac… Pisali su lepe stvari i svojim mestima, ali i kritikovali ono što se u njima treba menjati, što i jeste zadatak pisca – da ispriča priču na svoj način, uzimajući u obzir sve društvene okolnosti u kojima se ona dešava.

Dodeli nagrada prisustvovale su i članice žirija – dramaturškinja Milena Bogavac, pesnikinja i nastavnica građanskog vaspitanja Jelica Kiso i spisateljica i aktivistkinja Dragoslava Barzut, koje su, nakon što su čule najbolje ocenjene radove, i same pročitale odabrane delove iz svojih knjiga.

Najkreativniji mladi pisci i spisateljice iz sva četiri mesta dobili su zanimljive nagrade – tablet računare, blutut zvučnike, slušalice, a dodeljene su i posebne nagrade za ljubitelje pisanje reči – knjige koje su učesnici sami odabrali.

Da je reč o mladim ljudima koji zaista žele da se bave pisanjem u budućnosti, pokazao je i razgovor učesnika konkursa sa spisateljicama, jer su imali mnogo pitanja o načinima na koji može da se izda knjiga. Pitali su za konkurse na koje se mogu prijavljivati, knjigama koje obavezno treba pročitati, pa su jedni drugima preporučivali naslove koje, u zavisnosti od interesovanja i uzrasta, ne treba proputstiti.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.