Drugi festival “Miredita, dobar dan!” u Beogradu u junu 2015.

Poster SRBU Beogradu će se od 4-8 juna održati drugi po redu festival „Miredita, dobar dan“, koji će u Beogradu predstaviti kulturnu scenu Kosova. Na samom otvaranju susreta umetnika i društvenih aktivista iz Prištine i beogradske publike biće predstavljen film Ise Ćosje „Tri prozora i vešanje“ za koje je osvojio nagrade na Sarajevo film festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu. Pored poznatog režisera, beogradskoj sceni će se predstaviti kosovski muzičari, glumci, pozorišni i filmski reditelji, ali i društveni aktivisti i analitičari.

U kulturnom delu programa biće promovisana knjiga Vetona Suroia „Milijarder“ u izdanju Samizdata b92, u kojoj će naša čitalačka publika moći da uživa na srpskom jeziku. Beogradu će se velikim koncertom predstaviti glumica i pevačica Edona Rešitaj. Na festivalu ćemo imati priliku da uživamo i u predstavi „Shopping and fucking“ Fatosa Beriše, multimedijalnoj izložbi „Ja sam“ šest priznatih kosovskih umetnica, jednoj predstavi za najmlađe, kao i u mnogim drugim umetničkim sadržajima.

Pored umetničkog dela festivala, posetioce očekuju i debate o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima koje za svoj cilj imaju otvoreni dijalog i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Festival će se nastaviti u septembru u Prištini gde će se održati filmska nedelja posvećena Bekimu Fehmiuu, a njegova knjiga „Blistavo i strašno“ biće prevedena na albanski i predstavljena prištinskoj publici. Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima, inspiracija je za održavanje ovog festivala

Kao i protekle godine, ulaz na sve događaje biće potpuno besplatan. Karte za pojedinačne događaje moći će da se rezervišu putem maila festival@gradjanske.org, a više informacija o ovogodišnjem programu i događajima biće uskoro dostupno na sajtu www.mireditadobardan.com.