DRŽAVA NASTAVLJA SA SISTEMATSKIM KRŠENJEM SLOBODE OKUPLJANJA

03 Feb DRŽAVA NASTAVLJA SA SISTEMATSKIM KRŠENJEM SLOBODE OKUPLJANJA

GI srpGrađanske inicijative zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da osiguraju pravo na slobodu okupljanja u Srbiji. Nakon zabrane skupa 7000, najavljenog za 11. jul, niza prekršajnih prijava protiv inicijative Ne davimo Beograd, donošenja neadekvatnog Zakona o okupljanju građana, pokrenut je i prekršajni postupak protiv Anite Mitić, direktorke Inicijative mladih za ljudska prava zbog navodnog organizovanja komemoracije genocida u Srebrenici 10. jula u Beogradu.

Akcija paljenja sveća 10. jula je predstavljala građansku reakciju dela javnosti Srbije na zabranu skupa 7000, prethodno prijavljenog i zakazanog za 11. jul. Kao spontani skup, nije imao organizatora u smislu odredbi tada važećeg Zakona o okupljanju građana. Brojni građani i građanke, kao i organizacije civilnog društva putem društevnih mreža prenosili su informaciju o održavanju skupa i time pokazali snažno protivljenje negiranju genocida u Srebrenici od strane vlasti. Označavanje Anite Mitić kao organizatorke skupa od strane Ministarstva unutrašnjih poslova zbog njenih objava na Fejsbuk profilu je neprihvatljivo i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda.

Podsećamo i da Ustav Republike Srbije propisuje da se sloboda okupljanja može ograničiti zakonom samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Zabrane i postupci upereni protiv mirnog okupljanja građana i građanki u pomenutim slučajevima, nikako se ne mogu pravdati ovim razlozima za ograničenje prava na slobodu okupljanja.

Pokretanje prekršajnih postupka dodatno je sporno i iz ugla načela pravne sigurnosti, imajući u vidu da je u vreme pokretanja postupaka bio na snazi Zakon o okupljanju građana koji je Ustavni sud Republike Srbije u aprilu 2015. godine proglasio neustavnim u celini. Ova odluka stupila je na snagu u oktobru, a do trenutka pokretanja postupaka, skupština Republike Srbije nije usvojila novi zakon.

Građanske inicijative ponovo ukazuju na činjenicu da Zakon o okupljanju koji je Narodna Skupština nedavno usvojila, sadrži brojne manjkavosti u smislu pune primene međunarodnih standarda u ovoj oblasti, naročito u pogledu prostornih i vremenskih ograničenja održavanja javnih skupova, postupka po prijavi održavanja javnih skupova, sprečavanja i prekida javnih skupova i predviđenih kaznenih odredbi.