DRŽAVA NASTAVLJA SA SISTEMATSKIM KRŠENJEM SLOBODE OKUPLJANJA

DRŽAVA NASTAVLJA SA SISTEMATSKIM KRŠENJEM SLOBODE OKUPLJANJA

GI srpGrađanske inicijative zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da osiguraju pravo na slobodu okupljanja u Srbiji. Nakon zabrane skupa 7000, najavljenog za 11. jul, niza prekršajnih prijava protiv inicijative Ne davimo Beograd, donošenja neadekvatnog Zakona o okupljanju građana, pokrenut je i prekršajni postupak protiv Anite Mitić, direktorke Inicijative mladih za ljudska prava zbog navodnog organizovanja komemoracije genocida u Srebrenici 10. jula u Beogradu.

Akcija paljenja sveća 10. jula je predstavljala građansku reakciju dela javnosti Srbije na zabranu skupa 7000, prethodno prijavljenog i zakazanog za 11. jul. Kao spontani skup, nije imao organizatora u smislu odredbi tada važećeg Zakona o okupljanju građana. Brojni građani i građanke, kao i organizacije civilnog društva putem društevnih mreža prenosili su informaciju o održavanju skupa i time pokazali snažno protivljenje negiranju genocida u Srebrenici od strane vlasti. Označavanje Anite Mitić kao organizatorke skupa od strane Ministarstva unutrašnjih poslova zbog njenih objava na Fejsbuk profilu je neprihvatljivo i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda.

Podsećamo i da Ustav Republike Srbije propisuje da se sloboda okupljanja može ograničiti zakonom samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Zabrane i postupci upereni protiv mirnog okupljanja građana i građanki u pomenutim slučajevima, nikako se ne mogu pravdati ovim razlozima za ograničenje prava na slobodu okupljanja.

Pokretanje prekršajnih postupka dodatno je sporno i iz ugla načela pravne sigurnosti, imajući u vidu da je u vreme pokretanja postupaka bio na snazi Zakon o okupljanju građana koji je Ustavni sud Republike Srbije u aprilu 2015. godine proglasio neustavnim u celini. Ova odluka stupila je na snagu u oktobru, a do trenutka pokretanja postupaka, skupština Republike Srbije nije usvojila novi zakon.

Građanske inicijative ponovo ukazuju na činjenicu da Zakon o okupljanju koji je Narodna Skupština nedavno usvojila, sadrži brojne manjkavosti u smislu pune primene međunarodnih standarda u ovoj oblasti, naročito u pogledu prostornih i vremenskih ograničenja održavanja javnih skupova, postupka po prijavi održavanja javnih skupova, sprečavanja i prekida javnih skupova i predviđenih kaznenih odredbi.