FERKA stiže u Pančevo!

Kampanja za fer izbore – FERKA, čiji je centralni zahtev da aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje, stiže u Pančevo. Tim povodom, u sredu, 27. marta, sa početkom u 18.00 sati biće organizovana tribina i razgovor sa građanima u kafe klubu “Coupe” (Braće Jovanovića 5).

 

Na tribini će govoriti:

–       Aleksandar Baucal, profesor na Filozofskom fakultetu

–       Zoran Gavrilović, Biro za društvena istraživanja BIRODI

–       Vladimir Međak, Evropski pokret u Srbiji

–       Aleksandar Gubaš, Građanske inicijative

–       Siniša Janković, građanski aktivista

–       Milica Maksimović, studentkinja FPN i novinarka Novog magazina

Tribinu će moderirati novinarka Anamari Repić.

 

Kampanja FERKA okuplja organizacije civilnog društva, lokalne aktivističke grupe, pravnike, mlade, studente i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove.

U susret predstojećim lokalnim izborima, tražimo da se predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat. Njegovo učešće na lokalnim izborima kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Sa ovim zahtevom pokrenuta je i peticija, koju građani mogu potpisati na veb-sajtu www.ferka.rs. Peticiju su do sada podržali mnogobrojni pravnici, a svoj potpis stavili su i Tanasije Marinković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji, Rodoljub Šabić, advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, Savo Đurđić, sudija u penziji, Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS)…
Peticiju, koju su inicirale Građanske inicijative, podržale su i mnoge organizacije, poput: Novi optimizam, BIRODI, Centar za praktičnu politiku, Udruženje “Da se zna”, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Dijalog Valjevo, Udruženje građana Komšija, Bela čaplja, Protekta, Autonomni ženski centar, PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija, Arhiv javnih skupova, Odbranimo šume Fruške gore, Šodroš, Udruženje žena Peščanik…

Podsetimo, kampanja FERKA startovala je 14. marta u Nišu, kada je najavljena i serija tribina po Srbiji, kao i druge aktivnosti. Nakon Pančeva, sledi Valjevo gde će tribina biti održana 1. aprila sa početkom u 18h u Domu kulture.