FERKA u Arilju: Vučićevo ime na listama – signal da bi SNS bez njega prošao loše na izborima

Arilje, 26. april 2024.

Večeras se u Arilju održala tribina Kampanje za fer izbore – FERKA, koja za cilj ima da pozove građane da se izbore za integritet i pravičnost izbornog procesa u našoj zemlji. Govornici u Domu kulture u Arilju bili su Jelena Lončar, vanredna profesorka FPN-a, Bogdan Radovanović, narodni poslanik, Marko Živković iz Građanskih inicijativa, dok je moderatorka bila Ivana Brkić.

O centralnom zahtevu kampanje FERKA, a to je da aktuelni predsednik države ne bude nosilac izbornih lista na izborima na kojima se ne kandiduje, Jelena Lončar rekla je da „time predsednik pomaže svojoj stranci da osvoji više mandata svojom popularnošću, ali isto tako šalje signal da bi njegova stranka teško prošla tako dobro na izborima bez njega”. “Dodatno, on time disciplinuje svoju stranku – osvajaju mandate na njegovo ime i time mu duguju”, rekla je ona.

Na isto pitanje Marko Živković iz Građanskih inicijativa pozvao je građane da prilože prigovor na listu SNS-a sa predsednikovim imenom, kao znak pobune protiv činjenice da Aleksandar Vučić od svog imena pravi kult i da krši ustavna pitanja i pitanja nadležnosti i zakona.

O tome kako je teklo „buđenje“ Požege i kako nameravaju da izađu na lokalne izbore pod sloganom „BIRAM BORBU“, Radovanović je rekao da “ljudi žele da kažu da sva nezadovoljstva i ono što se oko nas događa jeste politika, ali ako se mi tome ne usprotivimo, onda dopuštamo da se politika bavi nama.“

Govoreći o građanskom angažovanju ne samo povodom izbora, već i u politici generalno, Lončar je rekla da „ne mogu građani da sami donose odluke, te da je iluzija da postoji direktna demokratija”. “Nas će uvek neko predstavljati, a esencijalno je kako će nas predstavljati i ko će nas predstavljati. Shodno tome, mi moramo da se bavimo politikom, nama mora da bude stalo do toga, i mi moramo da se interesujemo za to ko će tamo sedeti i predstavljati nas, naša mišljenja i naše želje”, rekla je Lončar.

O važnosti FERKE i povezivanju građana sa politikom, Živković je rekao da misli da građani moraju znati ko ih predstavlja u Skupštini. Takođe, smatra da svaka izborna jedinica bi trebalo da ima svog predstavnika, kako bi narod širom zemlje imao priliku da se njihove potrebe čuju, jer svaka izborna jedinica igra podjednako važnu ulogu u pitanjima koja se tiču svih građana i svih državljana Republike Srbije.

Na pitanje o kultu ličnosti Aleksandra Vučića i njegovoj prisutnosti na lokalnim izborima na kojima formalno ne učestvuje, kao i o svojoj volji da učestvuje na izborima, Radovanović je rekao: “Želim da se suprotstavim takvom perverznom izvrtanju volje birača. Meni smeta na taj način nametanje autoriteta. I zbog toga želim apsolutno da mu se suprotstavim.“

 

Podnošenje prigovora na izborne liste sa Vučićevim imenom

Cilj kampanje FERKA je da se predsednik Republike Srbije suzdrži od učešća u izbornoj kampanji na izborima na kojima nije kandidat, što je u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Pozivamo građane da šalju prigovore gradskim i opštinskim izbornim komisijama na liste koje nose ime Aleksandra Vučića. Tekst prigovora i uputstvo kako da podnesu, mogu se preuzeti na veb-sajtu: https://www.ferka.rs/prigovori