Festival „KRNJART“ 5. juna na dunavskom nasipu u Krnjači: Protiv sagoREVAnja


Pozivamo vas da u nedelju,
5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, izađete u prirodu i pridružite nam se na festivalu KRNJART u dunavskom amfiteatru leve obale Dunava (naselje Braća Marić, ul. Igora Vasiljeva, kod rampe).

EkoKultArt festival KRNJART, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, UG “Bela čaplja 1165”, UG “Komšija” – Krnjača, Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i Građanskih inicijativa, biće održan na dunavskom nasipu u Krnjači, u nedelju, 5. juna, od 16 do 22 časa.

Pod parolom #ProtivSagoREVAnja, ovogodišnje izdanje KRNJART festivala fokusira se na važnost brige o mentalnom zdravlju u post-kovid dobu.

Zbog čega je briga o mentalnom zdravlju danas posebno važna?

Iako je pandemija kovid-19 naizgled za nama, i dalje je i te kako osećamo, a čini se da su njene posledice po mentalno zdravlje teže i dugotrajnije no na fizičko. Gotovo dve godine fizičke izolacije, straha od razboljevanja, od gubitka najbližih, od gubitka posla, stalne neizvesnosti, dovele su do toga da danas, u “post kovid dobu”, patimo od anksioznosti, učestalih napada panike, “burnout”-a i depresije.

Takva nova forma pandemije, zahteva drugačiji pristup i zato, nakon dve godine slušanja “Ostanite kod kuće”, mi vas pozivamo da IZAĐETE IZ KUĆE:

Organizacije civilnog društva okupljene oko KRNJART prirediće uživanje u prirodi uz “Balkansku lavinu” – bubnjare Dragoljuba Đuričića, violinu virtuoza Mileta Miroslava (Dojkova), performans savremene cirkuske trupe “Inex cirkus teatar”, otvorene razgovore, Ča,Ča,Ča “opasuljivanje”, okrepljivanje, svirku “(Ne)normalnih” u čast Vlade Divljana, i druge propratne saržaje.

Festivalom, na Dan zaštite životne sredine, obeležićemo i prvu godišnjicu “Bitke za Revu” zajedno sa istrajnim komšijama koji su, uz pomoć sugrađana i prijatelja iz cele Srbije, udruženo i solidarno uspeli da se izbore da se zaustave kamioni koji su besomučno istovarali građevinski otpad u predeo izuzetnih odlika od međunarodnog značaja, koji je i dom za preko 130 strogo zaštićenih vrsta ptica.

Novi Optimizam, pak, ponudiće i platformu za promovisanje dobrih primera solidarnosti i optimizma, ali i postavljanje važnih pitanja koja se tiču razvoja lokalnih zajednica i očuvanja životne sredine. Tako će predstavnici UG „Bela čaplja 1165“ i UG „Komšija“ predstaviti  svoju dosadašnju borbu i planove za zaštitu leve obale Dunava uz poseban osvrt na očuvanje bare Reva, viziju “Dunavskog parka” ali i planove za izgradnju kanalizacije; stručnjaci iz Nacionalne ekološke asocijacije govoriće o realnom stanju životne sredine u Srbiji; Građanske inicijative prirediće radionice na kojima će se pričati o posledicama kovida na mentalno zdravlje.

Kao podsećanje na prvu protestnu šetnju i početak borbe za Revu, „Bela čaplja 1165“ poziva sve raspoložene građane da se okupe u Krnjači, u subotu 21. maja, kod rampe u ul. Igora Vasiljeva, (gde će i festival KRNJART biti održan) i zajedno prošetaju do Reve.

Bićete dočekani u 15:30 časova na lokaciji koju možete videti na OVDE.