Freedom House: U Srbiji u proteklih 10 godina zabeležen najveći pad sloboda

Freedom House: U Srbiji u proteklih 10 godina zabeležen najveći pad sloboda

Beograd, 04. mart 2020. godine- Freedom House, nezavisna međunarodna organizacija, posvećena širenju slobode i demokratije širom sveta, objavila je danas svoj izveštaj o stanju sloboda u svetu za 2020. godinu. U izveštaju se navodi da su demokratija i pluralizam mišljenja pod napadom u zemljama širom sveta.

Izveštaj prati stanje u oblastima izbornog procesa, političkog pluralizma i participacije, funkcionisanja uprave, slobode izražavanja i misli, vladavine prava kao i osnovnih sloboda. Kako je navedeno u izveštaju 83 zemlje su rangirane kao slobodne, 63 kao delimično slobodne dok  49 nije slobodno. Srbija je i ove godine svrstana u grupu zemalja koje su delimično slobodne. Takođe je navedeno da Srbija pripada listi zemalja u kojoj u proteklih 10 godina zabeležen najveći pad sloboda.

Oslikavajući stanje sloboda u Srbiji u izveštaju je navedeno da su u Crnoj gori i Srbiji, nezavisni novinari, opozicione ličnosti i drugi pojedinci koji su označeni kao vladini neprijatelji suočeni sa stalnim pretnjama, zastrašivanjem a ponekad i nasiljem. „ Javna frustracija sa ukorenjenim vladajućim strankama prelila se u velike proteste u obe zemlje, koji nisu uspeli da donesu bilo kakvu značajniju promenu. “, navodi se u izveštaju.

„Nekontrolisana brutalnost autokratskih režima i  propadanje demokratije kombinovani su kako bi napravili svet sve više neprijateljskim prema svežim zahtevima ka boljoj upravi. Upečaljiv broj protesta novih građanskih pokreta koji su se pojavili tokom prošle godine odražava neiscrpnu i univerzalnu želju za poštovanjem osnovnih prava.”, navodi se u izveštaju.

Ceo izveštaj možete pronaći ovde.