FT1P – Priručnik za administrativno i finansijsko upravljanje u udruženjima


PREUZMITE PRIRUČNIK FT1P

Drage kolege i koleginice,

Prošlo je 12 godina od kako su Građanske inicijative objavile priručnik Upravljanje finansijama u NVO. Od tada se puno toga promenilo – od personalnih promena u našoj organizaciji do opštih globalnih trendova, koji više nego ikad pogoduju smanjenju ostora za građansko delovanje svuda u svetu.

U organizacionom smislu, Građanske inicijative su postale deo velikog regionalnog projekta koji za cilj ima jačanje uloge civilnog društva u regionu EU proširenja. TACSO (Projekat Tehničke podrške organizacijama civilnog društva) je godinama unazad na različite načine podržavao razvoj civilnog društva u Srbiji. Od 2014. godine kroz formalizovano partnerstvo sa Građanskim inicijativama kao Resursnim centrom za Srbiju ne samo da su udruženi napori koji za cilj imaju jačanje uticaja udruženih građana, već su oni dobili potpuno novu dimenziju. Višegodišnje iskustvo Građanskih inicijativa, upravo u ovakvim i sličnim aktivnostima, kao i svakodnevni kontakt sa velikim brojem različitih organizacija, omogućili su efikasnije prepoznavanje potreba civilnog društva i definisanje najadekvatnijeg odgovora na iste.

Verujemo da je rad u civilnom sektoru mnogo više od profesionalnog angažmana. Zbog toga smo se u dosadašnje radu, usmerenom na jačanje civilnog sektora u Srbiji, uvek rukovodili principom nesebičnog deljenja znanja – kada se ono odnosilo na pružanje različitih vrsta ekspertske i kolegijalne podrške i kada je reč o našim naučenim lekcijama.

Priručnik koji je pred vama rezultat je naših višegodišnjih napora u traganju za optimalnim modelom administrativnog i finansijskog poslovanja organizacije. To istovremeno podrazumeva poštovanje svih relevantnih propisa Republike Srbije i specifične zahteve donatora, ali i efikasno raspolaganje ljudskim resursima u okviru tima kako realizacija programskih aktivnosti ne bi bila usporena ili previše opterećena procedurama. Sa vama delimo ono što smo naučili, razvili i što i sami u svakodnevnom radu primenjujemo. U tom smislu najveću zahvalnost dugujemo Jeleni Stević i Nadi Likar, autorkama ovog priručnika. Pored toga što se ovom temom svakodnevno bave u Građanskim inicijativama, upravo su one te koje u ime Resursnog centra informišu, pomažu i mentorišu sve one koji su nam se tokom prethodnog perioda obraćali sa pitanjima ili problemima u oblasti administrativnog i finansijskog upravljanja. Zahvalnost dugujemo i Dubravki Velat, našoj savetnici koja nas je, prepoznajući potrebu za novom dinamikom okruženja u kome se nalazi civilno društvo, inspirisala da započnemo rad na izradi ovog priručnika.

Priručnik je nastao kao odgovor na realne potrebe civilnog društva prepoznate tokom trogodišnjeg zajedničkog rada sa TACSO kancelarijom u Srbiji. Zahvaljujemo se nacionalnoj savetnici Zorici Rašković na saradnji koja za Građanske inicijative predstavlja izuzetno iskustvo, značajan proces učenja i osnaživanje organizacijskih kapaciteta. Zahvaljujemo se i svim udruženjima koja su u proteklom periodu koristila usluge Resursnog centra TACSO Građanskih inicijativa. Bez njihovih pitanja, dilema i izazova sasvim sigurno ne bi bilo ovog priručnika. S obzirom na to da, zahvaljujući ovom priručniku, nastavljamo da pružamo pomoć i podršku civilnom društvu, pažnju ćemo posvetiti i drugim pitanjima i izazovima relevantnim za rad kako dosadašnjih, tako i budućih korisnika. Nadamo se da će ovaj priručnik olakšati svakodnevno funkcionisanje udruženja, a samim tim i održati postojeći nivo motivacije za istinskim građanskim aktivizmom koji je često uslovljen savladavanjem različitih administrativnih prepreka. Utisci o tome koliko su vam pružene informacije bile korisne za poboljšanje administrativnog i finansijskog upravljanja udruženjem biće nam od velikog značaja za dalje unapređenje rada.
Kao i do sada, budite slobodni da nas kontaktirate.

Bojana Selaković
v.d. Izvršne direktorke
Građanskih inicijativa

 

*NAPOMENA, 28.10.2020. – Obaveštavamo vas da smo uskladili podatke u priručniku FT1P sa novim neoporezivim iznosima pojedinih primanja iz Zakona o porezu na dohodak građana, podatke koji se odnose na koeficijente za obračune zarada na osnovu ugovora o radu, o delu i o autorskom delu, kao i deo koji se tiče oslobađanja od PDV-a, jer se prešlo na oslobađanje preko portala e-porezi Poreske uprave.

*NAPOMENA, 20.02.2018. – Obaveštavamo vas da smo uskladili podatke u priručniku FT1P sa novim neoporezivim iznosima pojedinih primanja iz Zakona o porezu na dohodak građana koji se primenjuju od 1. februara 2018. do 31. januara 2019. godine, kao i novi neoporezivi iznos od 15.000 dinara kod obračuna i plaćanja poreza na zarade, počev od zarade za mesec januar 2018. godine.