Globalni razvoj i uloga organizacija civilnog društva iz Zapadnog Balkana Drugi nacionalni sastanak nevladinih organizacija iz Srbije posvećena umrežavanje organizacija koje su zainteresovane za međunarodnu razvojnu saradnju i globalnom razvoju

Beograd, 25 – 26. april 2017. Događaj u organizaciji Građanskih inicijativa održana je u Kući ljudskih prava u Beogradu. Ovaj sastanak je okupio članove 12 OCD. Pozvane organizacije bile su: Cartas Srbija, Beogradska otvorena škola, Somborski edukativni centar, Centar za omladinski rad, Protecta, Timočki klub, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Mladi istraživači Srbije, ISAC fond found, Narodni parlament, FORCA Požege.

Sastanak, o značaju i ulozi OCD u zainteresovanih za međunarodnu razvojnu saradnju i globalni razvoj, je otvorila kordinatorka programa za razvoj civilnog društva iz Građanskih inicijativa Đurđa Đukić. Najavila je prvi panel i govornicu Bojanu Todorović iz Ministarstva saobraćaja, telekomunikacija i turizma, i članicu pregovaračkog tima Srbije za proces pristupanja EU. Ona je govorila o položaju Srbije u procesu pregovaranja. Istakla je da je vlada spremna da otvori ovo poglavlje i počne da ispunjavaja svoje obaveze do 2018. godine. Igor Stojilović iz Centra za omladinski razvoj-organizacije koja je sprovodila kampanju za globalno obrazovanje zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta. On je predstavio značaj globalnog obrazovanja i pokazao primere dobre prakse u Srbiji i prednosti globalnog obrazovanja za ceo svet, ne samo lokalnih zajednica. Gordan Bosanac iz CroSol platforme je bio poslednji govornik na panelu za taj dan. On je govorio o situaciji u Hrvatskoj nakon ulaska u EU. On je dao neke dobre primere rada OCD-a u Hrvatskoj na području globalnog obrazovanja. Jovana Perkućin iz ISAC fonda je otvorila prvu sesiju drugog dana temom “Proces pregovora o poglavlju 30”. Ona je govorila o suštini razvojne pomoći i zašto je važno da Srbija da se prilagodi od primaoca pomoći do donorskog odnosa prema drugim zemljama. Profesor dr Slobodan Cvejić iz SeCons je predstavio “Održivi razvoj u Srbiji”. Održivi razvoj znači da država brine o ograničenim resursima, kao i povezivanje privrede, društva, kulture, ekosistema kao i pravo novih generacija da žive u pristojnim uslovima.

Učesnici su dobili priliku da razmene svoja mišljenja i stavove o ovom pitanju u Srbiji, kao i da odrede svoje sledeće korake kao OCD i odlučili su da javno zagovaraju donošenje zakona koji podstiču održivi razvoj.