Godinu dana inicijative “Vidi, Gari, Ne može!”

Beograd, 13. septembar 2021. godine

Danas je održana konferencija za novinare povodom obeležavanja godinu dana od prvog okupljanja protestne grupe “Vidi, Gari, ne može!” u Medija Centru u Beogradu. Na skupu je najavljeno okupljanje građana koje će biti održano sutra, 14. septembra, u 17 časova u Novom Sadu.

Željko Bodrožič, urednik Kikindskih i predsednik NUNS-a pozvao je sve građane da dođu sutra i da učestvuju u formiranju živog zida  solidarnosti i otpora na Dunavcu.

Na konferenciji su govorili aktivisti i organizatori protestnih skupova održanih tokom godinu dana postojanja inicijative “Vidi, Gari, ne može!”

Na početku skupa premijerno je pušten kratki film kojim su prikazane sve aktivnosti organizovane i održane pod kapom Garija u proteklih godinu dana.

Olivera Radovanović, osnivačica Zelene mreže Vojvodine iz Novog Sada, i nezaobilazna aktivistkinja u organizaciji protesta u zaštiti prirodnih dobara Dunava,  istakla je simboliku poklapanja  20 godina postojanja Zelene mreže Vojvodine, i godinu dana inicijative “Vidi, Gari, ne može!”

Olivera je takođe pozvala na okupljanje na Šodrošu i rekala je da “ono što nas sutra čeka jeste neobično i zanimljivo ali će biti i jasna poruka ovom neljudskom režimu koji nas okupira već deset godina”. Rekla je i kako ono što Gari planira za 14. septembar neće biti performans nego istina: “spremni smo da svojim telima branimo ono što ovaj režim napada, i ako dođu bageri mi ćemo svojim telima okružiti Dunavac, napravićemo živi zid oko svakog drveta”.

Milenko Vujić iz Novog Sada, iz organizacije Most solidarnosti, osvrnuo se na ponašanje vlasti, i istakao je da se ova vlast ponaša kao okupator, i pokušava da izvuče dobit prodavajući i eksploatišući resurse koji su ljudima najpotrebniji: vodu, vazduh i zemlju.

“Srbija će postati pustinja i deponija u kojoj će živeti samo onaj ko mora” rekao je Milenko, dodajući: “Patriotizam je svojstven svakom čoveku, ali oni se od tog patriotizma bogate i žive. Samjuel Džekson kaže da je patriotizam utočište hulja. Rešenje je u udruživanju građana, stranaka i pojedinaca – svih koji imaju potrebu da kažu da to tako ne može. Važan je svaki glas, svaka podignuta glava i svaka ispravljena kičma”.

Ovo što mi danas živimo nismo nasledili od naših predaka nego smo uzeli od naših potomaka – ne smemo imati stav da su to stvari koje se nas ne tiču!” – rekao je još Milenko Vujić.

Davor Vuković, građanin Novog Sada, jedan je od istaknutijih aktivista koji daje doprinos inicijativi na mnogo načina, rekao je Željko Bodrožić.

Davor je objasnio kako je Gari skraćenica za drugar, stoga, poruka koju šalje je: vidi, drugar, ne može! – “s tim da ovde nemamo nikakvog druga nego vlast koja kao najezda skakavaca uništava sve pred sobom i postavlja rudnike, stambene komplekse i prljave fabrike i za sobom ostavlja pustoš”, rekao je Davor.

Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa iz Beograda, istakla je važnost udruživanja: “moramo da radimo zajedno koliko god bili jaki napadi”. Građanske inicijative od 5. oktobra počeće sa nizom događaja sa ciljem obeležavanja 25 godina od nastanka Građanskih inicijativa   “Ono što Guta promoviše je ključno za ovaj trenutak i do kraja godine ćemo se zajeno sa njim zalagati za novi optimizam i novu solidarnost po celoj Srbiji” rekla je Maja.

Branislav Grubački Guta, osnivač pokreta Novi Optimizam, iz Zrenjanina, preneo je svoje shvatanje neformalne grupe “Vidi, Gari, ne može!!!”: “naša grupa je raritet na društvenoj i političkoj sceni Srbije, može se reći i jedna vrsta fenomena jer je zadržala u incijativi međosubno uvažavanje, solidarnost, empatiju, i što je najvažnije, beskompromisnost u odnosu na postojeći poredak”.

Grubački je ocenio i da u “moru raznih drugih inicijativa, od kojih su mnoge opterećene licemerjem, hipokrizijom, kalkulantstvom, Gari je svojom postojanošću prava poruka da je moguće iskreno udruživanje raznorodnih činilaca sve sa ciljem promene ovog nakaznog režima.

Video sa konferencije možete pogledati na linku VIDEO

Fotografije sa konferencije možete pogledati na linku FOTO – Siniša Obrenić     FOTO – Medija Centar