Gordana Plemić: “Da bi živeo, moraš da budeš budan, da vidiš šta je to oko tebe”

“Da bi živeo, moraš da budeš budan, da vidiš šta je to oko tebe. Ako si budan, znači da aktivno učestvuješ u životu oko sebe i da nisi na autopilotu.”

Gordana Plemić, direktorka Udruženja “RODITELJ”, aktivistkinja i majka troje dece, govorila je o problemu mentalnog zdravlja u društvu i o tome odakle ono potiče.

Problem mentalnog zdravlja zapostavljamo jako dugo, a krećemo još iz škole. Sistem je napravio da u školi imamo psihologa, ali njega posećujemo samo kada smo krivi. I onda rasteš i shvatiš da ti je možda i potreban psiholog.”

Ona smatra da su “Iza tastature, svi jaki. Kada iznosiš stvari javno, vrlo često dobijaš i neke uvrede i jako loše komentare, koje priznajem i mene kao osobu me vrlo pogode, jer mi nemamo iza toga neku podršku, gde odem da mi neko kaže “sad ćemo mi to da rešimo”. To jeste onaj deo u kom se nalazimo, u kome nas strah dodatno narušava i mentalno zdravlje i volju za bavljenjem nekim aktivizmom.

Gordana kaže da je važan momenat samoprocene i toga da kada je osoba sama sa sobom, shvati da bavljenje aktivizmom ne predstavlja ništa loše.

Ona kaže “stanem i kažem “ali ja ne radim ništa loše” i onda me to vrati. Onda me nazove neki roditelj i kaže hvala ti, toliko si mi pomogla, rešio sam to i to” i to mi da novu snagu.”

Gordaninu priču u celosti pogledajte u video prilogu OVDE.