Građani u akciji – dijalogom do bolje saradnje

TACSO RC GI logo

1

U Požegi je 11. oktobra 2016. godine održan Sajam organizacija civilnog društva – „Građani u akciji“, u organizaciji TACSO Građanskih inicijativa, resursnog centra za organizacije civilnog društva u Srbiji, uz podršku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Kao značajni partneri na lokalu, organizaciju sajma je pomoglo udruženje građana Forca iz Požege.

Organizacije civilnog društva iz opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga (Gornji Milanovac, Lučani, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Čačak, Kosjerić, Čajetina, Arilje, Priboj, Nova Varoš i Prijepolje) su kroz štandovsku postavku učestvovale u Sajmu i predstavile svoje aktivnosti. U okviru pratećeg programa „Kreativno ćoše“, ekipa “Revitalizacije” iz Užica, oslikavali su prenosive murale tokom trajanja Sajma.

U uvodnim obraćanjima, Sajam su otvorili Đurđa Đukić, koordinatorka projekata za jačanje kapaciteta Građanskih inicijativa, Duško Đorđević, zamenik načelnika opštinske uprave Maja Saveski, savetnica za praćenje i unapređenje finansijskog okvira za razvoj civilnog društva iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Takođe, u delu „Sajamskih priča“ govorilo se i o medijima i udruženjima građana. Kao veliki problem izneta je nedovoljna zastupljenost OCD u medijskim prilozima, kako u lokalnim, tako i nacionalnim medijima. Veliki problem koji se odnosio na prevazilaženje predrasuda velikog dela stanovništva o tome ko je civilni sektor, koji se u svesti građana i jednog dela političke javnosti stvorio kampanjama pojedinih medija, iznoseći sporadične i netačno interpetirane podatke o načinu finansiranja i projektnim ciljevima OCD. Takođe, od strane predstavnika medija, izneli su se praktični saveti o načinu pristupa organizacija OCD u prezentaciji i predstavljanju sadržaja svojih aktivnosti u dopisima i pozivima novinarima, ali i o stanju u medijima koji se tiču cenzure i autocenzure, kao i dobre volje redakcija u objavljivanju priloga o OCD. Predstavnici udruženja izneli su svoja iskustava, u najvećem zamerke, koje su se odnosile na izbegavanje, prenebegavanje, netačno i iskrivljeno interpretiranje rada i aktivnosti OCD, kao i velikom problemu skretanja pažnje novinara u prilozima, sa suštine na senzacionalizam. Takođe su se i čuli primeri dobre prakse u ovoj oblasti koji mogu poslužiti kao model za poboljštanje stanja u ovoj oblasti. U konstruktivnom dijalogu došlo se do zajedničkih preporuka i smernica za poboljšanje stanja u odnosu mediji- organizacije civilnog društva.

Na Okruglom stolu na temu „Saradnja lokalne samouprave i organizacija civilnog društva“, učestovali su Dejana Stevkovski, koordinatorka projekata za kreiranje podsticajnog okruženja za OCD Građanskih incijativa,  Miroslav Tamburić, direktor udruženja Forca Požega, Anđelka Novaković, članica Gradskog veća zadužena za projekte i investicija Grada Čačka, i Maja Saveski, predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Ona je predstavila glavne rezultate istraživanja „Saradnja jedinica lokalne samouprave sa organizacijama civilnog društva u 2014. godini – početno istraživaanje sprovedeno za potrebe izrade prve Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2015- 2019. godine“ koje je objavljeno decembra 2015. godine.

Sajam je bio predviđen na centralnom gradskom trgu, ali je zbog loših vremenskih uslova, premešten u Sportsku halu, posetili su i požeški srednjoškolci koji su sa zanimanjem razgledali štandove.

Fotografije sa sajma možete videti OVDE

Video možete videti OVDE

TACSO RC footer 2016