Građanske Inicijative na sastanku sa Angelom Merkel

Građanske Inicijative na sastanku sa Angelom Merkel

Beograd, 09.jul, 2015 – Nemačka kancelarka, Angela Merkel, u okviru zvanične posete Srbije, danas se sastala sa predstavnicima nevladinih organizacija, a Građanske Inicijative predstavljala je Maja Stojanović, izvršna direktorka.
Glavne teme razgovora bili su proces pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i otvaranje poglavlja, trenutno stanje reformi u procesu integracije Srbije EU, kao i o brojnim aspektima regionalne saradnje i stabilnosti.

 

Maja Stojanović je ovom prilikom istakla da regionalna politika Vlade može da se unapredi, ali da ide u dobrom smeru. “Poseta premijera Srebrenici je dobar korak ali je neophodno i osigurati akciju #sedamhiljada koja se održava u Beogradu, kao i podržati globalne procese osude genocida.”

 

Ona je naglasila da je važno izgraditi institucije u Srbiji, osigurati podelu vlasti, nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i omogućiti slobodan rad i poštovanje preporuka  nezavisnih institucija.

 

“Sloboda medija je kljucna za demokratizaciju zemlje, a neophodno je zaustaviti pritisak na civilno drustvo, rušenje institucija i negativan odnos prema EU integracijama od strane medija, naročito onih koji su u državnom vlasništvu” – rekla je Stojanović i dodala da se stabilnost regiona se gradi jačanjem demokratske Srbije i osiguravanjem principa vladavine prava, kao i da je za održivost referomi u ovim oblastima ključno što brže otvaranje poglavlja 23 i 24.OCD Merkel