Građanske inicijative u „Nedelji parlamentarizma“

 

GI srp

screenshot_3

 

 

Beograd, 17. novembar 2016. godine – Ovogodišnjoj „Nedelji parlamentarizma“ Građanske inicijative su doprinele radionicom „Mladi i mediji“ u saradnji sa učenicima Srednje saobraćajno-tehničke škole u Zemunu. Cilj ove radionice bio je da direktno od učenika saznamo koji aktuelni medijski sadržaji okupiraju njihovu pažnju, kakvo je njihovo mišljenje o tim sadržajima, kao i to šta bi to oni promenili, odnosno, koji su to sadržaji koji bi, po njihovom mišljenju, trebalo da budu zastupljeni u medijima a nisu.

nedelja-parlamentarizma-gi-2Nakon jednodnevne radionice na temu slobode govora, slobode medija, ograničenja i odgovornosti koje te slobode nose, učenici su posetili zgradu  Narodne skupštine, posle čega ih je primila poslanica Demokratske stranke i članica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović. U skoro dvosatnom razgovoru, učenici su imali priliku da se upoznaju sa odgovornostima narodnih poslanika, njihovim ulogama, kao i sa radom koji prethodi sednicama koje imaju priliku da proprate u medijima. Najvažniji dao razgovora bio je posvećen školovanju mladih, prilikama za međunarodne učeničke razmene, kao i  gorućim pitanjima mladih akademskih građana – Šta posle završene srednje škole, odnosno završenog fakulteta?

Narodna poslanica Vesna Marjanović je pozvala učenike na to da se njihovo interesovanje za najvažnije odluke u zemlji ne ograniči na samo nedelju dana u godini, već da budu aktivni građani sa kritičkim i konstruktivnim stavovima.

Građanske inicijative se ovom prilikom zahvaljuju zaposlenima u Narodnoj skupštini, Poslaničkom klubu Demokratske stranke, kao i poslanici Vesni Marjanović na posvećenosti i profesionalnom odnosu.

nedelja-parlamentarizma-gi

Druga po redu „Nedelja parlamentarizma“ pod sloganom „Imate reč“, ove godine organizovana je u periodu od 07. do 13. novembra. Nedelja parlamentarizma, koju organizuje Narodna skupština Srbije u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament i još 60 partnerskih organizacija i institucija, predstavlja seriju događaja koji imaju cilj da građane i građanke Srbije bolje upoznaju sa radom Narodne skupštine i,  putem serije događaja različitog karaktera, otvore prostor  za diskusije i debate na temu učešća građana u demokratskim procesima, zatim značajem otvorenosti parlamenta kao institucije i, na kraju, imaju cilj da  skrenu pažnju na različite načine komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika.