Hitno obezbediti zaštitu novinarima koji izveštavaju o temama od društvene važnosti

Beograd, 22. novembar 2021- 

Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zahteva od nadležnih institucija Republike Srbije da hitno obezbede prostor u kojem će novinari i novinarke na bezbedan način obavljati svoj posao, naročito na lokacijama i u vreme važnih društvenih događaja, kao što su javna okupljanja. 

U prethodnom periodu, novinarka ekipa televizije N1 bila je izložena višestrukim ometanjima i vređanjem od strane pripadnika desničarskih organizacija. Tokom protesta aktivista i aktivistkinja održanog 10. novembra 2021. godine, organizovanih povodom privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, reporter N1 Filip Lukić je ometan u radu od strane pripadnika desničarske organizacije Narodne patrole, a policija koja se nalazila u neposrednoj blizini događaja nije reagovala. Već sutradan, 11. novembra 2021. godine, novinari N1 ponovo su bili izloženi pretnjama prilikom izveštavanja sa mesta na kome je lociran mural, prilikom čega im je od strane nepoznatih lica koji su “čuvali” mural prećeno da prestanu da snimaju. Nekoliko članova Narodnih patrola su 13. novembra 2021. godine održali konferenciju za štampu ispred sedišta televizije N1, gde su potvrdili da ometaju reportere ove televizije “jer ih pljuju, ali niko ih ne zove kao drugu stranu”. 

Adekvatna reakcija države izostala je i u pogledu zaštite novinara koji su izveštavali o uslovima u kojima rade vijatnamski radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu. Nepoznati muškarac, za koga se pretpostavlja da je zaposlen u fabrici, je automobilom blokirao vozilo ekipe N1, zastrašivao ih i fotografisao, u nameri da ih omete da izveštavaju. Takođe, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je upozorilo javnost da je novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Ivana Gordić izložena pretnjama i kampanji mržnje zbog toga što je prva pisala o nehumanim uslovima rada u ovoj fabrici, a u izveštavanju sa lica mesta je prethodno pokušalo da je spreči isto lice. 

O nebezbednom okruženju za rad novinara i novinarki u Srbiji, s obzirom na aktuelna dešavanja, upozoravaju i Reporteri bez granica. Komentarišući ometanje novinara N1 prilikom izveštavanja kod murala Ratku Mladiću, iz ove organizacije su ocenili da policija novinarima nije pružila dovoljnu zaštitu, i da nivo medijskih sloboda u Srbiji, koji je jedan od kriterijuma napredovanja naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, nije u skladu sa evropskim standardima. 

Napadi kojima smo svedočili u prethodnom periodu i izostanak reakcije nadležnih institucija su još jednom pokazali da je posvećenost srpskih vlasti zaštiti novinara i novinarki u obavljanju svog posla isključivo deklarativna. Međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija još jednom upozorava da država Srbija, kao demokratska država i država koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, ima obavezu da obezbedi slobodan protok informacija time što će osigurati novinarima da bezbedno i neometano izveštavaju o društvenim dešavanjima, i da obezbedi podsticajno okruženje za uživanje slobode izražavanja.