Inicijativa za uvođenje dana za mentalno zdravlje

Objavljeno: 15. decembra, 2022.

Iako smo svi s vremena na vreme pod stresom, rad pod pritiskom konstantne anksioznosti može imati negativne dugoročne efekte na naše mentalno zdravlje. Uzimanje slobodnog dana za mentalno zdravlje s vremena na vreme daje našem umu i telu preko potreban odmor. Iako pojedini smatraju da je nepraktično ili čak sebično uzeti slobodan dan da biste se fokusirali na sebe, dan za mentalno zdravlje može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i sprečavanju izgaranja. To je prilika da duboko udahnemo kako bismo se vratili svom normalnom rasporedu sa više energije i manje napetosti.

Šta je slobodan dan za mentalno zdravlje? 

U suštini, to je dan u toku kojeg se nećemo susretati sa glavnim izvorima stresa i frustracije. To je dan za opuštanje, dekompresiju i sveukupnu brigu o sebi. Ako primećujete da se lako uznemiravate, da ste fizički ili mentalno iscrpljeni, da ste anksiozni, ili da ne možete da se fokusirate, možda je vreme da uzmete slobodan dan za mentalno zdravlje. Iako je ovaj koncept gotovo nepoznat u našoj zemlji, u inostranstvu postaje sve popularniji, a prvi put se pojavljuje već krajem devedesetih godina u Velikoj Britaniji. Slobodan dan za mentalno zdravlje moguće je uzeti u više američkih država, poput Kalifornije ili Vašingtona, a zanimljivo je da čak dvanaest država u SAD-u nudi slobodne dane za mentalno zdravlje učenicima u školama. 

Koji su benefiti slobodnog dana za mentalno zdravlje? 

Stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja navode da koristi od dana za mentalno zdravlje imaju i zaposleni i poslodavci. Pružanje mogućnosti zaposlenima da uzmu dan za mentalno zdravlje pomaže u razbijanju stigme i ukazuje na to da organizacija prepoznaje važnost održavanja dobrog mentalnog zdravlja i brine o dobrobiti zaposlenih. Zdrava psihosocijalna klima, dobro vođstvo i dobro osmišljeni poslovi su od suštinskog značaja za stvaranje pozitivnog mentalnog zdravlja na radnom mestu. Podsticanje zaposlenih da uzimaju dane za mentalno zdravlje kada im je to potrebno, takođe može da smanji nivo prezentizma (rada uprkos bolesti) i signalizira osoblju da organizacija brine o njihovom blagostanju, što ima pozitivne kulturološke uticaje. Korist za kompaniju je što dani za mentalno zdravlje omogućavaju osoblju da na vreme primeti i odgovori na znake izgaranja, pre nego što simptomi postanu ozbiljniji i kontraproduktivni za radno mesto. 

Kako iskoristiti dan za mentalno zdravlje?

Iako postoji više načina da sebi organizujete dan za mentalno zdravlje kako bi vam što više koristio i pomogao vam da sprečite izgaranje i u narednom periodu imate više snage i radnog elana, stručnjaci predlažu neke od aktivnosti koje su se pokazale kao posebno korisne. Jedna od njih je svakako odmor i san – spavanje je od suštinskog značaja za mentalne performanse i mentalno zdravlje, ali ga često zanemarujemo kada smo preplavljeni zadacima i problemima sa mentalnim zdravljem. Dani za mentalno zdravlje vam daju priliku da nadoknadite zanemareni san i pomažu vam da se napunite energijom kako biste se osećali spremnije da se vratite svojim svakodnevnim zadacima. Pored toga, savetuje se da se okrenemo stvarima koje nam prijaju, kao što su hobiji, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima, čitanje, muzika, i slično, ali i nekim praktičnijim stvarima za koje u prethodnom periodu možda nismo imali vremena, poput nabavke, velikog čišćenja ili treninga.

Da li je dovoljan dan za mentalno zdravlje?

Sa druge strane, postoje i oni koji su kritični prema danu za mentalno zdravlje, navodeći da je glavni problem to što njegovi efekti traju jako kratko. Navodi se da je čak 66% ispitanika navelo da su efekti slobodnog dana za mentalno zdravlje trajali svega nekoliko dana, da bi se nakon toga vratili na iste nivoe stresa kao pre uzimanja slobodnog dana. Drugim rečima, zaključuje se da su slobodni dani za mentalno zdravlje samo reakcionarno rešenje, po principu flastera, a ne dugoročno rešenje kakvo bi bilo potrebno. Ukoliko stanje ostane kakvo trenutno jeste, ovo može stvoriti začarani krug fluktuacija mentalnog zdravlja do kojih može doći kada redovno izgaramo na poslu. Da bi se istinski negovala radna kultura koja u obzir uzima mentalno zdravlje i kao prioritet postavlja zdravlje i dobrobit zaposlenih, kritičari dana za mentalno zdravlje podvlače da je potrebno da se više radi na preventivnom nivou u smislu podrške mentalnom zdravlju koja prevazilazi povremeno uzimanje slobodnog dana.

Uzimajući sve ovo u obzir, možemo zaključiti da je uključivanje dana za mentalno zdravlje u zvaničnu politiku radnog mesta korak u pravom smeru, jer se time započinje proces legitimisanja mentalnog zdravlja kao pitanja koje je jednako važno kao i naše fizičko zdravlje. Međutim, to takođe ne bi trebalo da bude celokupna strategija kompanija u promovisanju boljeg mentalnog zdravlja na radnom mestu, jer postoje, kao i u većini slučajeva, mnoge oblasti u kojima se ono može poboljšati.

Priredila: Jana Aleksić 

 


Ovaj tekst priredili smo u okviru kampanje “Podržimo se”, koja ima za cilj da osvetli temu mentalnog zdravlja i značaja sistemske brige i zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Inicijativa #PodržimoSe dobila je podršku Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.