Inspirativna poseta Razvojnom centru kompanije Microsoft u Srbiji

YB IT header

BeogrDSC_0106ad, 26.novembar, 2015 – U okviru studijske posete Beogradu, 30 mladih dama dobilo je jedinstvenu priliku da posete Razvojni centar kompanije Microsoft.

Nakon obilaska Razvojnog centra, ćaskale su sa inženjerkama o temama ličnog razvoja i napretka, dobile informacije o radu Centra, jedinog na Balkanu, na koji su veoma ponosni. Pored toga, predstavljeni su im programi koji se koriste za StartUp-e i mogućnosti koje im ti programi otvaraju.

DSC_0109

U drugom delu posete, uz podršku mentora, sve učesnice su imale priliku da odmahkreiraju svoj web sajt. Na poklon, dobile su “ključ” koji će im, u narednih 12 meseci, omogućiti da besplatno koriste program Microsoft Azure koji će im dodatno pomoći u radu i kreiranju svoje pozicije na našem, ali i globalnom IT nebu.

DSC_0104

Zahvaljujemo se kompaniji Microsoft koja je prepoznala i podržala lični napredak naših učesnica.

No, to nije neočekivano, s obzirom da Microsoft kreira programe i podržava projekte čiji je zadatak osnaživanje zajednica na globalnom nivou, kroz primenu ICT alata. Sfere u kojima je takva podrška najproduktivnija su obrazovanje mladih, i organizacije civilnog sektora koje rade na različitim aspektima njegovog razvoja. Dva takva globalna programa sprovode se i u Srbiji i Crnoj Gori – kroz Youth Spark i Technology for Good inicijative.

Projekat “Zapošljavanje mladih žena u IT sektoru” započet je sa idejom da mlade žene iz manje razvijenih sredina dobiju priliku da prilagođavanjem svog znanja tržištu rada stvore mogućnosti za nove poslove i/ili pokretanje sopstvenog biznisa u perspektivnoj IT industriji. One uskoro završavaju intenzivnu obuku za izradu i održavanje veb sajtova. Projekat podrazumeva i obuku za lokalni aktivizam, koju su sve učesnice uspešno prošle.

 

MOSПројекат „Запошљавање младих девојака у ИТ сектору“ спроводи Удружење грађана за демократију и грађанско образовање „Грађанске инцијативе“, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Program YouthBuild – Edukovani i aktivni mladi koji u Srbiji koji sprovode Građanske inicijative, razvijen je po uzoru na YouthBuild International program koji daje odlične rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, YouthBuild je pripremio preko 94 000 mladih ljudi da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu

Više o YouthBuildu i Građanskim inicijativama možete videti na sledećim adresama:

:: www.youthbuildsrbija.org :: facebook.com/YouthBuildSrbija :: www.gradjanske.org :: facebook.com/GradjanskeInicijative