Inicijativa slobodnih građana: Borba za promene i odgovorno zdravstvo

Od kraja juna 2020. godine, nezadovoljna stanjem u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, grupa građana je protestovala svakog radnog dana tražeći smenu cele uprave te ustanove, a pre svih tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Meha Mahmutovića.

Na protestima se okupljao različit broj građana, a među njima je i oko 30 najupornijih, koji su duvajući u pištaljke ispred bolnice na sat vremena iskazivali svoje nezadovoljstvo načinom na koji se su institucije odgovorile na letnji talas epidemije koronavirusa u tom gradu.

„Sistem zdravstva u Novom Pazaru je u opštem rasulu, građani kupuju lekove, na preglede čekaju satima, zamislite kako je tek našim starijim sugrađanima, penzionerima”, govorio je tada Aladin Paučinac, jedan od učesnika protesta i osnivača Inicijative slobodnih građana (ISG) koja će formalno nastati na krilima ovog spontanog iskazivanja nezadovoljstva načinom borbe protiv COVID-19 ali i opštim stanjem u novopazarskom zdravstvu.

Od početka pandemija, u celoj Srbiji se borba protiv COVID-19 odvijala na konfuzan i netransparentan način. Sve protivpandemijske mere koje su tada donošene nisu uvek mogle da se se obrazlože interesom javnog zdravlja, već političkih elita i neformalnih centara moći bliskih njima. Najbolji dokaz za to je raspisivanje izbora na svim nivoima prošle godine i ukidanje mera kako bi se realizovale  predizborne i izborne aktivnosti. Upravo su te aktivnosti dovele do kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru u periodu jun – avgust 2020.godine.

Za sve to vreme rukovodioci OB Novi Pazar su prikrivali prave razmere zdravstvene krize i vukli su poteze koji su imali za cilj da stanje predstave kao redovno, te da  su oni u stanju da se izbore sa epidemijom u Novom Pazaru.

Iz tih razloga u početku nisu tražili eksternu pomoć, odbijajući ponude za pomoć koje su dolazile od strane građana i dijaspore. Takvo njihovo ponašanje je još više pogoršalo inače veoma tešku situaciju.

Međutim, svakodnevne dženaze i sahrane u Novom Pazaru su totalno razgolitile probleme. Ne želeći da više trpe laži i nastojanje da građane pretvore u slepe poslušnike, 30. juna 2020. godine članovi Inicijative slobodnih građana su se okupili ispred zgrade uprave OB Novi Pazar prilikom posete članova Vlade Republike Srbije kako bi izrazili svoj protest zbog načina kako se zbrinjavaju COVID pozitivni pacijenti u Novom Pazaru. Sasvim spontano, pre svega zbog ponašanja premijerke, prisutnih ministara Vlade Srbije i uprave, protesti su se odvijali u veoma usijanoj atmosferi. Snimci obraćanja predsednice Vlade Republike Srbije u kojima okupljene građane naziva političkim aktivistima obišli su celu Srbiju i još jednom ilustrovali prirodu ovog režima koji nije u stanju da se suoči sa kritikom, a neodgovornost pravda bahatošću i verbalnim nasiljem. U hajku na aktiviste uključili su se i pojedini režimski mediji.

U Incijativi slobodnih građana proteste od 30. juna ocenjuju kao revolucionarne jer su otvorili novo poglavlje u javnom životu Novog Pazara. Zaključuju da nakon njih u Novom Pazaru više nema nedodirljivih ma ko oni bili. Dr Lejla Ćeranić je više puta u različitim intervjuima rekla da se tada u Novom Pazaru desila revolucija i da je uistinu to istorijski datum za Novi Pazar.

Okupljanja i konstantni protesti  su nastavljeni sa zahtevima za smenu i odgovornost direktora Oopšte bolnice Novi Pazar Meha Mahmutovića i sekretara Ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka koji je pre dolaska na ovu funkciju obavljao funkciju koordinatora bolnice u ovom gradu. Jedna od posledica višemesesečnih pritisaka građana jeste i podnošenje tužbi za povredu časti i ugleda od strane direktora bolnice Meha Mahmutovića, protiv aktivista Inicijative Aladina Paučinca i Almira Vrujčanina. Tako se i Novi Pazar upisao u neslavnu evidenciju tzv. SLAPP postupaka (strategic litigation against public participation) za isključivanje javnosti koji su u Srbiji u porastu, ne samo protiv aktivista, već i slobodnih i profesionalnih medija, a pokreću ih različiti formalni i neformalni centri moći i njima bliska pravna i fizička lica. Zajedničko za sve ovakve postupke jeste da su sredstvo pritiska kako se određene informacije ne bi plasirale u javnom prostoru, a samim tim i bile nedostupne zainteresovanim građanima.

Kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru posledica je višedecenijskih nagomilanih problema u Novom Pazaru i Sandžaku uopšte. Pojava globalne pandemije je konačno ogolila nedostatak političke odgovornosti, nekompetentnog stranačkog zapošljavanja, korupcije i nepotizma. Svi ovi problemi uspešno su gurani pod tepih uz svesrdnu podršku republičkih vlasti, kako bi se održavao privid političke i međuetničke stabilnosti u ovom delu Srbije.  Tek sa pandemijom, građani su postali svesni koliko je državni i lokalni sistem neefikasan, neprofesionalan i podložan uplivu politike. Ta spoznaja je, na žalost, plaćena ljudskim životima.

Na temelju spontanog građanskog okupljanja i aktivizma, Inicijativa slobodnih građana registrovana je početkom 2021. godine kao udruženje građana sa misijom da utiče na strukturalne promene u Sandžaku u pravcu razvoja demokratije, vladavine prava i zaustavljanja migracija iz Sandžaka. Kao takva, Inicijativa slobodnih građana  jedna je od retkih autentičnih uspešnih priča neformalnog građanskog aktivizma koji se transformiše u sistemsko i održivo delovanje.

Incijativa slobodnih građana trenutno sprovodi dva projekta koji se tiču utvrđivanja uzroka problema lošeg funkcionisanja novopazarskog zdravstva. Projekte finansiraju švajcarska razvojna agencija SDC i USAID preko Građanskih inicijativa, odnosno Beogradske otvorene škole.
Svojim projektima i aktivnostima, Inicijativa nastoji da ostvari bolje i pravednije društvo, bez diskriminacije i sa jednakim šansama za sve, uz poseban fokus na borbu protiv nezasluženih privilegija koje su institucionalizovane i nasledne.