Istraga fantomskih nevladinih organizacija – test samostalnosti tužilaštva

Izvor: N1

23. novembar 2023.

 

Zbog dodele velike svote novca fantomskim organizacijama, koje bi trebalo da se bave socijalno ugroženim kategorijama, podnet je veliki broj krivičnih prijava. Aleksandar Đorđević iz BIRN-a kaže da nije teško odgovoriti na pitanje „ko je krao“ državni novac, ali da političku pozadinu celog poduhvata može da otkrije samo tužilaštvo.

Đorđević je rekao da veruje da čak ni ljudi iz okruženja Aleksandra Šapića koji su direktno upleteni u raspodelu novca – nisu uzeli taj novac sami za sebe.

„Problem ovih sistemskih zloupotreba je političke prirode i iza svega ovoga je politička pozadina“, kazao je novinar BIRN-a u Novom danu.

On je istakao da su u objavljenom istraživanju „nacrtani odgovorni“, a da je na tužilaštvu da sazna ko je korak iznad i dodaje da samo ono to može.

Komentarišući navode da se je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) počelo da postupa po krivičnoj prijavi protiv nekadašnjeg ministra Ratka Dmitrovića, Milena Vasić iz YUCOM-a kaže da su istraživački novinari uradili toliko da to nije moglo da bude ignorisano.

„Ovo je neka vrsta testa za samostalnost tužilaštva. Dovoljno je da se pregleda dokumentacija koja je dostavljena uz krivičnu prijavu. Tužilaštvo može da uđe u dokumentaciju koja nama nije dostupna, šta bi tu tek moglo da se iskopa“, istakla je Vasić.

Dejana Stevkovski iz Građanskih inicijativa kaže da su u odnosu na prethodne slične konkurse ovaj put bili simptomatični iznosi koji su se dodeljivali. Tako je sada po projektu dodeljivano po osam ili devet miliona dinara, za razliku od ranijih godina kada je neka organizacija dobijala maksimalno milion i po dinara za projekat. Uz to su neke NVO na konkursima dobijale novac više projekata godišnje.

A te desetine hiljada evra država je plaćala za projekte koji podrazumevaju pet jednodnevnih radionica.

Pored toga što su iznosi bili nerealni, organizacije kje su dobile novac projekte nisu ni sprovodile, što su potvrdili direktori škola u kojima su radionice navodno održavane, otkrilo je istraživanje BIRN-a i Građanskih inicijativa.

Vasić objašnjava da je sve ovo bilo moguće jer ne postoji nikakva sankcija za ona udruženja za koja se dokaže ili ukaže da su netransparentno potrošila novac.

Gosti Novog dana su ukazali na sličan „Vulinov konkurs“ iz 2014. godine, koji je poništen pod pritiskom javnosti, a kada su na sličan način sredstva dodeljena fantomskim nevladinim organizacijama.

One su se posle toga primirile i 2016. godine pojavile na konkursu Opštine Novi Beograd, kada je na njenom čelu bio Aleksandar Šapić. To je prošlo ispod radara, pa su usledili konkursi Ministarstva za brigu o porodici, na čijem čelu je tada bio Ratko Dmitrović – kadar Šapićevog SPAS-a.

Aleksandar Đorđević iz BIRN-a kaže da je to paradigma iz koje se može bideti gde je naše društvo u odnosu na pre par godina, odnosno 2014. kada je konkurs poništen pod pritiskom javnosti.