Istraživačke priče izazov za lokalne redakcije

Kragujevac, 11. novembar 2020. godine

Lokalni mediji su u krizi i uglavnom se bore za opstanak, a u Kragujevcu je to možda i najizraženije. Grad ima dugu tradiciju novinarstva, ali poslednjih godina verovatno proživljava svoje najcrnje dane.  Redakcije koje su preostale, previše su iscrpljene, funkcionišu u smanjenom obimu, bez podmlađivanja i priliva novih kadrova. Važno je naglasiti da je Kragujevac neslavan primer grada koji nikada nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja i po tome je jedinstven u Srbiji.  

Ovako su kragujevačku medijsku scenu ukratko opisali učesnici prve online tribine u organizaciji Medijskog skloništa Kragujevac. Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević, novinarka Cenzolovke Violeta Glišić i novinar više kragujevačkih redakcija Zoran Mišić, tokom razgovora na temu „Nedostaje li Kragujevcu istraživačko novinarstvo?“ saglasili su se da je puno priča koje zavređuju pažnju javnosti  i podrobnije novinarsko istraživanje. Problem je, međutim, što ta vrsta novinarstva zahteva jake, profesionalne i finansijski stabilne redakcije.  Istraživačko novinarstvo košta, traži puno vremena i zbog toga je veliki izazov baviti se istraživanjem u lokalnim medijima koji su na ivici opstanka. To je verovatno i razlog što iz kragujevačkih redakcija nisu plasirane priče o prodaji naoružanja iz fabrike „Zastava oružje„ ili na primer o načinu i efektima objedinjavanja više gradskih javnih preduzeća u jednu celinu.

Solidarnost, komunikacija među novinarima unutar samih redakcija, ali i na nivou grada, zajednički rad i udružen nastup, način su da priče koje su bitne za lokalnu zajednicu, uprkos svim problemima, ipak dođu do građanki i građana. Učenici debate zaključili su i da je potrebna simbioza tradicionalnog novinarstva i mogućnosti koje nude nove tehnologije, kao i prilagođavanje savremenim trendovima, kako bi se doprlo do mladih i kako bi se oni zainteresovali za novinarsku profesiju. Snimak cele debate Medijskog skloništa „Nedostaje li Kragujevcu istraživačko novinarstvo?“ postavljen je na Youtube kanalu udruženja Res Publika