IZBORI POD LUPOM: Predizborni pritisci i opstrukcije u porastu

Beograd, 14. mart 2022. godine

Više od polovine građana veruje isključivo provladinim medijima, 17 posto veruje kritičkim  medijima, 12 posto veruje i jednima i drugima, dok 15 posto ne veruje nijednom mediju, stoji u najnovijem istraživanju koje je sprovela CRTA.

Ovo istraživanje o stavovima građana o izbornom procesu rađeno je na uzorku od 1075 ispitanika, a predstavljeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare organizacija civilnog društva udruženih u praćenju izbornog procesa.

Kako je naveo Vujo Ilić iz CRTA, na pitanje koji izbori treba da budu održani 3. aprila, najviše građana zna za predsedničke, a manje za parlamentarne i lokalne izbore.

“Skoro trećina građana (31%) nije znala da treba da budu održani predsednički izbori, skoro polovina (43%) nije znala da se održavaju parlamentarni izbori, dok više od polovine (58%) nije znalo za da će biti lokalnih izbora”, naveo je Ilić.

Građani slabo poznaju izborni proces, pokazuje istraživanje CRTA.

“Oko petina građana veruje da ne mogu da glasaju bez poziva koji im stiže na adresu, dok trećina ne zna da na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mogu da provere sa li su upisani u birački spisak”, naveo je Ilić i dodao da je to problematično sa stanovišta koliko onda građana ne iskoristi svoje biračko pravo zato što izborna administracijia nije bila ažurna i poslala im poziv na glasanje.

“Na pitanje da li misle da će predstojeći izbori biti slobodni i pošteni, 57 posto je odgovorilo sa DA, 34 posto veruje da izbori neće biti slobodni, a 9 posto nije odgovorilo. Pretežna većina građana koji veruju isključivo provladinim medijima i koji inkliniraju partijama u vlasti misle da će izbori biti slobodni i pošteni”, stoji u istraživanju.

Celo istraživanje možete preuzeti na sledećem linku: https://crta.rs/wp-content/uploads/2022/03/Izvestaj-Stavovi-gradjana-o-izbornom-procesu-2022.pdf

Kada je reč o tome šta kandidati obećavaju u predizbornoj kampanji, Milena Popović iz Istinomera navodi da dominiraju lokalne teme, ali da se provlače i obećanja koja se tiču podizanja životnog standarda, izgradnje vrtića, zdravstvenih ustanova…

“Da su sva prethodna obećanja još od 2012. godine ispunjena, mi bismo sada mogli da kažemo da je Srbija zemlja u kojoj svaka porodica ima makar jednog zaposlenog, u kojoj su rešene sve sporne provatizacije, ukinuto stranačko zapošljavanje. Ne bismo imali korupcionaške afere, stare bi bile rešene, a odgovorni procesuirani”, kazala je Popović i dodala da će Istinomer beležiti aktuelna obećanja i proveravati da li su ispunjena.

Ona je navela i da dosadašnja kampanja vlasti nema jasna stranačka obeležja, već poziva na važnost jedinstva društva, te da su u tu svrhu poznate ličnosti na prvim mestima na republičkoj i beogradskoj listi, kao i u predizbornim spotovima. Opozicija s druge strane, navela je ona, još uvek nije nametnula neku veliku temu, već “deluje reaktivno – uglavnom PROTIV, a manje ZA”.

Kada je reč o stanju ljudskih prava tokom izbornog procesa, Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa je rekao da je od dana raspisivanja parlamentarnih izbora do danas zabeležen čak 51 slučaj kršenja ljudskih prava.

On je podsetio da je skoro 30 organizacija okupljenih oko Platforme Tri slobode udruženo u praćenju kršenja ljudskih prava tokom izbornog procesa, te da dosadašnje praćenje pokazuje trend drastičnog uvećanja kršenja prava.

Prethodna sedmica, naveo je on, protekla je u znaku “predizbornih pritisaka i opstrukcija”.

“Imali smo priču o članu vladajuće SNS iz Kragujevca koji je ispričao kako mora da sakuplja kapilarne glasove da bi mu ugovor bio produžen, a naveo je i da mu je obaveza, koja proističe iz članstva, da ide na predizborne skupove”, kazao je Jovanović.

On je dodao i da je, što se opstrukcija tiče, lista Ujedinjeni za pobedu Srbije objavila da im nije omogućeno da održe predizborni skup u prostorijama mesne zajednice u Vršcu, iako su dobili potvrdu za to, te da su naišli na “zatvorena vrata”. Ista lista imala je problem i u Subotici gde im “zbog epidemioloških mera” nije dozvoljeno postavljanje promo štanda na otvorenom.

Video cele konferencije možete pogledati u nastavku.