IZBORI POD LUPOM: Preko 25 organizacija civilnog društva udruženo u praćenju izbornog procesa

Beograd, 21. februar 2022. godine

Preko 25 organizacija civilnog društva udružilo se u praćenju izbornog procesa kako bi se utvrdilo u kojoj meri se krše ljudska prava tokom predizborne kampanje, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović kazala je da je “atmosfera u društvu, naročito u oblastima slobode informisanja, slobode okupljanja i slobode udruživanja prilično zategnuta”, te da se još više usložnjava. To, navela je ona, utiče ne samo na rad medija, civilnog sektora i političkih aktera, već može da utiče i na rezultate izbornog procesa.

“Kako bi građani mogli da donesu informisanu odluku o tome za koga da glasaju, mi smo odlučili da pratimo stanje, ukazujemo na probleme i time eventualno doprinesemo da izborni proces bude što regularniji”, rekla je Stojanović.

Ona je napomenula da će ove organizacije svakodnevno pratiti da li dolazi do kršenja ljudskih prava tokom izbornog procesa, a nalaze predstavljati na redovnim konferencijama za medije.

Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa je kazao da je od dana raspisivanja izbora do danas već dokumentovano najmanje deset slučajeva kršenja ljudskih prava, te da je to drastično uvećanje u poređenju sa prethodnim periodima.

“Imali smo na protestu ispred Palate Srbija saobraćajne incidente gde su vozači nasrtali na učesnike protesta i pored apela da policija bude na terenu i obezbedi miran skup. Takođe, ministar Vulin je u svom poznatom maniru izneo optužbe na račun ekoloških aktivista, nazivajući ih izdajnicima i stranim plaćenicima, što je kontinuirani pritisak kome su izloženi aktivisti”, rekao je Jovanović, govoreći o zabeleženim slučajevima kršenja ljudskih prava u prethodnoj sedmici.

Zlatko Minić iz “Transparentnost Srbija” kazao je da će ova organizacija pratiti transparentnost finansiranja kampanja, podnositi prijave u slučaju kršenja zakona, kao i analizirati naslovnice i kontekst pojavljivanja kandidata na njima. Kako navodi, “već se vidi u kom pravcu ide – da su glavni negativci na naslovnicam tabloida predstavnici opozicionih stranaka”.

“Pokrenućemo i aplikaciju koju će građani moći da preuzmu i preko nje da nam ukažu na zloupotrebe javnih resursa, što ćemo mi dodatno istražiti. Takođe, moći će da nam prijave i slučajeve funkcionerske kampanje, kao i specifične oblike političkog oglašavanja – nepotpisane letke, plakate, bilborde”, kazao je Minić.

Šta se tokom izbornog procesa dešava u digitalnoj sferi, pratiće SHARE fondacija, uz analizu toga na koji način se vrši oglašavanje i koji se glavni diskursi odvijaju na društvenim mrežama.

“Ono što najviše gledamo kada su u pitanju povrede digitalnih prava, to su manipulacije sadržaja, širenje lažnih vesti, netransparentno oglašavanje, zloupotreba ličnih podataka u svrhu političke kampanje – slanje SMS, pozivanje na telefon”, rekla je Bojić i dodala da će sa ovim nalazima SHARE fondacija izlaziti svake nedelje.

Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS kazala je da će ovo udruženje nastaviti da i tokom predizborne kampanje prati pritiske i napade na novinare i kršenje medijskih zakona.

“Pozivam sve učesnike predizborne kampanje da se ponašaju tolerantno i pristojno, jer ćemo pratiti i njihovo ponašanje prema našim kolegama i koleginicama”, poručila je Filipović.

Ceo video sa konferencije možete pogledati u nastavku.