Izmene Zakona o parničnom postupku: Posledice po medije po modelu iz devedesetih

Beograd, 7. jun 2021. godine – Nacrt novog Zakona o parničnom postupku (ZPP), povodom koga je trenutno u toku javna rasprava, sadrži niz neprihvatljivih rešenja kojima se građanima pristup pravdi uslovljava plaćanjem sudskih taksi. Ukoliko bude usvojen u postojećem obliku, posledice koje bi mogao imati po lokalne medije bi se mogle izjednačiti sa ozloglašenim Zakonom o informisanju iz 1998. godine.

U atmosferi u kojoj se mediji poslednjih meseci kontinuirano suočavaju sa takozvanim SLAPP tužbama, u kojima privatne kompanije bliske vlastima od njih potražuju višemilionske iznose zbog kritičkog izveštavanja, jedan ovakav zakon bi mogao da dovede do zatiranja lokalnih medija, odnosno do njihovog ubrzanog gašenja pod finansijskim teretom procesnih obaveza koje novi zakon nameće. Iz navedenih razloga, postojeći nacrt zakona je neodrživ, i pozivamo vas da se pridružite našem zahtevu da se on što pre povuče.

U nastavku možete preuzeti analizu koju su izradile Građanske inicijative, u saradnji sa medijskim udruženjima -Asocijacijom lokalnih nezavisnih medija Local Press, Fondacijom Slavko Ćuruvija, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Nezavisni udruženjem novinara Srbije u kojoj su predstavljena sva problematična rešenja Nacrta, kao i njihove posledice po rad lokalnih medija.