Izveštaj: Branitelji i braniteljke ljudskih prava u Srbiji – Problemi i izazovi

Beograd, 26. novembar 2020. godine

Braniteljke i branitelji ljudskih prava u Srbiji se već godinama suočavaju sa sužavanjem prostora za delovanje, pre svega kroz onemogućavanje ostvarivanja osnovnih prava koja im omogućavaju rad, a to su sloboda udruživanja, sloboda mirnog okupljanja i sloboda informisanja. Konstatno su izloženi različitim vrstama pritisaka i napada, kako od strane različitih predstavnika vlasti, tako i formalnih i neformalnih grupa i pojednica koji su bliski vladajućim strukturama. Negativna javna percepcija o braniteljkama i braniteljima ljudskih prava prisutna je još od devedesetih godina prošlog veka. Ovakav narativ je poslednjih godina naročito došao do izražaja, o čemu svedoče i brojni releventni domaći i međunarodni izveštaji na ovu temu. Suštinsko nerazumevanje uloge i značaja braniteljki i branitelja ljudskih prava od strane države predstavlja jedan od najvećih neprijatelja u borbi za demokratsko i slobodno društvo.

Položaj u društvu i delovanje braniteljki i branitelja ljudskih prava u 2019. godini zavisio je od društvenog i političkog konteksta. Unutrašnji politički život u prethodnoj godini obeležila je ozbiljna kriza demokratije, dalje urušavanje slobode medije i izražavanja, pritisci na aktiviste i opozicione predstavnike. Kriza je rezultirala bojkotom Skupštine od strane opozicionih poslanika, kao i najavljenim bojkotom izbora od strane većine opozicionih stranaka. Mnogi pokušaji organizacija civilnog društva da pruže podršku u prevazilaženju krize nisu naišli na razumevanje. Prilika je iskorišćena da organizacije civilnog društva i braniteljke i branitelji ljudskih prava iznova budu okarakterisani kao politički protivnici i neprijatelji države.

Izveštaj je pisan kako bi se prikazali osnovni problemi i izazovi sa kojima se braniteljke i branitelji ljudskih prava u Srbiji danas suočavaju, a u cilju dalje promocije važnosti njihove uloge i rada na očuvanju osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda svakog pojedinca.