Izveštaj o sprovođenju trećeg Akcionog plana POU

Beograd, 29. jul 2019. godine – Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji za period 2018-2020. godine sadrži rezultate spovođenja preuzetih obaveza za prvih 6 meseci. Imajući u vidu da je Akcioni Plan (AP) usvojen 27. decembra 2018. godine, većina obaveza nalazi se u početnim fazama ispunjenja.

AP sadrži ukupno 14 obaveza i jednu preporuku koja je upućena Narodnoj skupštini RS.

U oblasti Otvoreni podaci/Fiskalna transparentnost predviđeno je: Objavljivanje Zakona o budžetu Republike Srbije u mašinski čitljivom formatu.(Obaveza 1); Izrada E-Kalendara javnih konkursa za finansiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz sredstava budžeta organa javne uprave Republike Srbije (Obaveza 2); Obezbeđivanje dostupnosti podataka o planiranim i utrošenim sredstvima u okviru lokalnih fondova za zaštitu životne sredine (Obaveza 3); Otvaranje podataka iz konkursa za finansiranje rada udruženja i sufinansiranje izrade medijskih sadržaja od javnog interesa (Obaveza 4), Izrada Izveštaja/pokazatelja o OCD (udruženjima, fondacijama i zadužbinama) u otvorenom format (Obaveza 5) i. Izmena Pravilnika o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija u Registar medija i tehničko unapređenje prikaza podataka u Registru (Obaveza 6).

Oblast Integritet vlasti obuhvata pomoć i praćenje procesa usvajanja lokalnih antikorupcijskih planova (Obaveza 7) i ažuriranje biračkog spiska (Obaveza 8)

U oblasti Javnih usluga predviđeno je ispunjenje takođe 2 obaveze: Pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative – ePAPIR(Obaveza 9)  i uspostavljanje Elektronske oglasne table za sve organe državne uprave i lokalne samouprave (Obaveza 10). Oblasti Pristup informacijama obuhvata 2 obaveze, koje su zapravo prenete iz prethodnog AP : Unapređenje proaktivne transparentnosti – Informatora o radu (Obaveza 11)  i izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (Obaveza 12). U oblasti Učešće javnosti predviđena je podrška unapređenju saradnje organa javne uprave i organizacija civilnog društva u procesu pripreme, donošenja i praćenje primene propisa (Obaveza 13), uvođenje zakonskih osnova i uspostavljanje elektronskog sistema za e-građansko izjašnjavanje (Obaveza 14) i upućena preporuka Narodnoj skupštini Republike Srbije koja se odnosi na jačanje transparentnosti i participativnosti na sednicama odbora Narodne skupštine van sedišta.

Izveštaj možete preuzeti ovde.