Javna tribina „Zagađenje u Zaječaru“.

Javna tribina „Zagađenje u Zaječaru“.

U  okviru Medijskog skloništa, održana je javna tribina pod nazivom „Zagađenje u Zaječaru“.

Na tribini su govorili: Miroslav Marinković, Milana Stanković i Anđela Risantijević. Moderator tribine bila je Danijela Nedeljković.

Centralna tema tribine bile su divlje deponije i zagađenje kao jedan od gorućih problema u Zaječaru.  Pitanja o kojima se vodila diskusija bila su: kako se izboriti sa zagađenjem, da li je životna sredina moguća, kako promeniti navike.

Milana Stanković, sekretar Omladiniskog smučarsko planinarskog društva „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara govorila je o realizaciji projekta „Zazeleni“ koji je za cilj imao širenje ekološke svesti i uređivanje divljih deponija u rubnim naseljima, ali i o zagađenju sa kojim se planinari susreću u prirodi.

„Najinteresantnija deponija koju smo očistili bila je upravo u koritu Lubničke reke. Nalazi se na nekih kilometar od ušća Lubničke reke u reku Timok. Tu naša staza prelazi Lubničku reku. Kada smo napravili prelaz na reci, videli smo da se bukvalno na 20 metara od prelaza nalazi drvo koje je palo, i na njemu zakačeno tone i tone plastičnih flaša“, istakao je Stanković.

Miroslav Marinković kao stanar jednog od najvećih zaječarskih naselja osvrnuo se u svom izlaganju na problem  sa koltarnicom u ovom naselju koja je značajan izvor zagađenja.

„Naselje Kraljevica je uvek imalo problem sa kotlarnicom, čak i kada je bila stara kotlarnica nekada. Nije bilo oduvek, odžak te kotlarnice – dok smo se grejali na uglaj, je baš u sklopu naše zgrade B9, i bilo je to u redu dok filter odžaka nije slomljen. Onda nikada taj problem  posle toga nije rešen. Onda smo imali crno beli sneg, nismo mogli da otvorimo prozore da izluftiramo stan, zato što to nije luftiranje praktično“, naglasio je Marinković.

Anđela Risantijević govorila je o aktvnostima portala „Glas Zaječara“ u pogledu izveštavanja o ekološkim problemima i zagađenju, aplikaciji „Prijavi problem“ kao alatu za rešavanje problema zajednice,  kao i zagađenju u gradu i okolini.

„Kada otvoreno govorite, kada javno govorite o nekom problemu,  onda se tu stvori određeni pritisak javnosti da se upravo taj problem  reši. Uglavnom većina problema bude nerešena kada se guraju pod tepih, to je neka politika koja se primenjuje u našoj zemlji kada su pitanju problemi“, rekla je Risentijević.

Tribina je emitovana uživo putem fejsbuk stranice portala „Glas Zaječara“ .