Jeste li na spisku?

Beograd, 01. oktobar 2020. godine – 

Kako izgledaju aktivnosti čuvenih “stranih plaćenika i špijuna”, koji su kriterijumi za pravljenje spiskova za zastrašivanje, kao i kakve posledice sistemsko targetiranje organizacija civilnog društva ima na celokupno društvo?

„Objavljivanje spiska 57 organizacija i pojedinaca koje će biti kontrolisani pod sumnjom pranja novca i finansiranja terorizma iskoristili smo i da se pozabavimo i sami sobom, da pokušamo da objasnimo ljudima šta je to čime se mi bavimo. Građani nisu informisani o svim stvarima koje smo uradili u poslednjih 20 godina. Ne zna se, recimo, kojih institucija, mehanizama i zakona ne bilo da nije nevladinog sektora. Čini mi se da to građanima nismo najbolje objasnili“, rekla je Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Selaković je, govoreći u okviru Zoomer vloga, u EDIT serijalu, pojasnila da je neinformisanost građana o onome šta rade organizacije civilnog društva doprinela situaciji da su pojedinci poverovali porukama tendencioznih kampanja koje se vode protiv nevladinog sektora.

Zbog toga ćemo se u narednom periodu, dodala je Bojana Selaković, više baviti prezenetacijom onog što mi radimo kako bi građani bolje razumeli zašto se neke strukture obračunavaju sa organizacijama koje kritički misle.

Gošće prve emisije EDIT serijala bile su- Bojana Selaković / programska direktorka / Građanske inicijative – Sonja Stojanović Gajić / članica UO / Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podsećamo da je Uprava za sprečavanje pranja novca uputila dopis bankama da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca. Spisak se uglavnom sastoji od organizacija koje se bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti, kao i istraživačkih medija. Više o reakciji civilnog društva možete videti ovde.