Jug Srbije u začaranom krugu

Vranje, 4. septembar 2020. godine

Portal Info Vranjske, kao deo Tima za razvoj integracije, realizovao je u saradnji sa Građanskim inicijativama, u okviru Medijskog skloništa, on line video emisiju  podkasta u petak 4. septembra u  Vranju.

Sagovornici su bili oftalmolog i predsednik SSP-a u Vranju Mirjana Ilić Stošić i urednik Bujanovačkih Nikola Lazić.

Moderator razgovora Saša Stojković na početku je naglasio da ovaj podkast, praktično internet televizija, počinje svoj život u saradnji Info Vranjskih i Građanskih inicijativa iz Beograda, a da će se emisija baviti situacijom oko korona krize na jugu Srbije, ali i veoma zanimljivim postizbornim dešavanjima na ovom, čini se, politički uvek trusnom području.

Iako oftalmolog, Mirjana Ilić Stošić oko mesec dana radila je u kovid bolnici, a da joj niko nije saopštio na koji način se biraju stručnjaci za ovaj težak i odgovoran zadatak.

– Pre ovoga, ja 16 godina nisam stavila stetoskop na uši. Blago rečeno, korona je dočekana u potpuno dezorganizovanoj situaciji. Ovde čak nisu uspeli da organizuju ni prostor, ni zaštitu za lekare, ni način rada, ni bilo šta drugo. Uz to, mene su direktno iz kovid bolnice, bez ikakve kontrole, vratili na staro radno mesto, među zdrave ljude. Srećom, ostala sam zdrava, ali, to mogu da zahvalim isključivo sebi i Bogu – rekla je Stošić Ilić.

Nikola Lazić napomenuo je da su Albanci u Srbiji žrtve raznih stigmi, i da to, nažalost, nije zaobišlo ni situaciju vezanu za korona virus.

“Bujanovac je bio dobro organizovan i spreman za velike probleme u borbi sa koronom, ali to ipak nije sprečilo širenje epidemije, i to tek posle izbora 21. juna. Dugo će se pamtiti i kiks Darije Kisić Tepavčević, koja je na pitanje novinara o situaciji u Bujanovcu i Preševu odgovorila da republički Krizni štab nije upoznat sa dešavanjima na Kosovu”, rekao je Lazić.

Mirjana Ilić Stošić takođe je govorila o radu državnih organa u borbi protiv korona virusa.

Ona je jedna od tri lekara sa juga Srbije koji su potpisali peticiju za smenu aktuelnog republičkog Kriznog štaba, od 345 lekara sa juga, koliko ih ima u Lekarskoj komori Srbije.

– To je bila moja obaveza, kao lekara i humaniste. Nisam se plašila, jer su mi pacijenti na prvom mestu, a baš oni su često dovođeni u opasnost delovanjem Kriznog štaba. Nema straha, i ne sme ga ni biti, u ovom ili svakom drugom slučaju. Oni koji se plaše neka pomisle da ne mogu da izgube više od nas, koji se ne plašimo – rekla je Ilić Stošić.

Posle korone, glavna tema života u Srbiji su izbori i postizborni period.

Situacija na jugu, pre svega u Bujanovcu, zainteresovala je i srpsku javnost.

Pčinjski okrug jedini je u zemlji gde SNS gubi lokalne izbore, i to skoro pa tradicionalno.

Od sedam opština, SNS dobija u tri (Vranje, Han i Trgovište), gubi takođe u tri (Bujanovac, Preševo i Surdulica), dok je u Bosilegradu nerešeno (tamošnji neprikosnoveni lokalni lider Vladimir Zaharijev na izbore je išao u koaliciji sa SNS-om).

Ulje na vatru dolio je i sam predsednik Vučić, koji je rekao da je sramno što u Bujanovcu 45 odsto Srba nisu ušli u vlast, kao i da je lider Surdulice, Novica Tončev, spreman da „uvek zabije nož u leđa državi“.

Ovakve izjave izazvale su žestoke reakcije, ali malo su šta promenile na terenu.

U Bujanovcu su vladajuću koaliciju napravile albanske stranke, među sobom različitije, čini se, čak i od razlika između srpskih i albanskih stranaka na ovom području.

Nikola Lazić je u podkastu Info Vranjskih otkrio da je bujanovačka koalicija napravljena u Tirani, gde su svi lideri otišli na dogovor, osim aktuelnog predsednika opštine Nagipa Arifija, koji im se pridružio dan kasnije.

– Arifi najpre nije hteo da ide, ali se na kraju povinovao većini. Inače, prema mojim saznanjima, on je već imao dogovorenu koaliciju sa srpskom stranom, praktično SNS-om, koga je na izborima pobedio sa svega osamdesetak glasova razlike – rekao je Lazić.

Prema njegovoj oceni, vrata za saradnju Srba i Albanaca nisu zatvorena, ali kaže da od ove ideje ne treba previše očekivati.

– Podeljena su direktorska i ostala lukrativnija mesta među čak četiri albanske partije koje sada čine vlast, pa je praktično nerealno da će se neka od njih odreći dela svoje moći, a naročito ako je to u korist srpske strane, koja pak ne odustaje od svoje ideje da joj pripada 40 odsto vlasti, koliko je dobila na izborima – rekao je Lazić.

I u Vranju u svakom pogledu centru Pčinjskog okruga, došlo je do talasanja u vladajućoj koaliciji.

Stari – novi gradonačelnik Slobodan Milenković je jednim potezom iz vlasti izgurao svoje dosadašnje partnere, SPS i JS, a ni za Desnicu, drugu po redu stranku u lokalnom parlamentu, nije bilo mesta.

Mirjana Ilić Stošić nje bila iznenađena ovakvim razvojem dešavanja.

“Ekspoze gradonačelnika me je uverio da on i ja ne živimo u istom gradu. Vranje je ruinirano, i jedan projekt koji je započet nije završen, i ne vidi se izlaz iz ovog začaranog kruga. Malo šta tu mogu da učine i mogući koalicioni partneri, bilo da ih ima ili ne”,rekla je Ilić Stošić.

Naravno, ovde je reč samo o deliću podkasta koje je trajao oko 50 minuta i izazvao veliku pažnju ovdašnjih gledalaca, jer je emisiju, samo u trenutku emitovanja, gledalo oko 4.500 ljudi, da bi se u ovom trenutku taj broj na FB-u popeo na oko 6.000 poseta.

Oni koji su propustili da vide raspravu, to mogu učiniti u bilo kom trenutku klikom OVDE.