Kampanja #KoKaze na Balkan Tube Fest-u

Beograd, 30. septembar 2019. godine-

Građanske inicijative su u septembru zajedno sa Balkan Tube Festom pokrenule kampanju #KoKaze (#KoKazeDaMeNeZanima) sa ciljem da mladima ukaže na postojanje lažnih vesti. Mladi su imali priliku da postavljaju pitanja svojim omiljenim youtuberima o svemu onome što ih zanima, ali nisu imali priliku da pitaju ili nisu znali koga da pitaju. Dobili smo preko petsto najrazličitijih pitanja koje mlade zanimaju. Nakon što su odabrana najčešće postavljena pitanja, youtuberi su se potrudili da sa odabranim ekspertima pronađu odgovore.

Građanske inicijative su učestovale i na petom po redu Balkan Tube Fest-u koji je održan 28. i 29. septembra u Kombank dvorani. Drugog dana festivala, učestvovale su na panelu gde su zajedno sa youtuberima imale priliku da sa decom razgovaraju o važnosti teme koja se tiče „lažnih vesti”. Deca najmlađeg uzrasta davale su duhovite odgovore na pitanja koja se tiču lažnih vesti, odajući utisak da su  upoznati sa ovim pojmom.

Borba protiv lažnih vesti i dezinformacija je ujedno i borba za objektivno informisanje i slobodu izražavanja i medija koja je osnov svakog demokratskog društva. Važnost ove borbe moramo pokušati da širimo i među mlade ljude i decu kroz nove i moderne tehnologije koje oni koriste.

 

 

 

 

Pogledajte video klipove koje su youtuberi snimili sa stručnjacima:

 

 

*Kampanja je organizovana u okviru projekta PressShelters koji je finansiran od strane Nemačke ambasade u Srbiji.