Kazna za jednog je kazna za sve – kampanja prikupljanja sredstava za troškove prekršajnih kazni povodom protesta

Beograd, 13. januar 2022. godine

Kazna za jednog je kazna za sve – kampanja prikupljanja sredstava za troškove prekršajnih kazni povodom protesta

Pao je sneg, onaj lep, što škripi pod nogama. Pale su i krupne reči i obećanja da će svi zahtevi sa decembarskih protesta biti ispunjeni. Čini se da se i jedno i drugo topi u iščekivanju da zaboravimo za šta i zbog čega smo se borili. Nadležni u vezi sa jednim ipak nisu gubili vreme, nestrpljivo su požurili da nas kazne.

O čemu je reč?

Krajem novembra i tokom decembra prethodne godine, građani su mirno izašli na ulice kako bi izrazili svoje negodovanje protiv uvođenja novih regulativa koje bi omogućile promenu Zakona o referendumu, ali i uvođenje Zakona o eksproprijaciji. Tri subote za redom, izlazak građana je bio sve brojniji i masovniji, u većim, ali i manjim gradovima širom Srbije, građani i građanke su iskoristili svoje pravo da se pobune i protestno su se okupili na nekim od glavnih saobraćajnica.

Podsetimo da su se blokade dešavale tokom vikenda, a okupljeni su solidarno propuštali sva vozila hitne pomoći i ostalih hitnih službi, kako niko zapravo ne bi bio ugrožen.

Nakon treće subote građanskih protesta, predsednik Srbije, Skupština i Vlada, usaglasili su se da će prihvatiti zahteve naroda i da će odustati od gorepomenutih Zakona. Po svemu sudeći, ta odluka ostavlja posledice koje će najpre osetiti oni koji su zahteve i postavili.

Šta se dešava iza kulisa?

Prema saznanjima Građanskih Inicijativa, policija je izdala 146 prekršajnih prijava zbog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja. Posebno je zanimljivo što se kao dokazi prilažu fotografije i video snimci za čije prikupljanje pripadnici MUP-a nisu imali ovlašćenje i koje u našem zakonu nije dozvoljeno. Istovremeno, aktivisti i aktivistkinje koji su glasno ustali protiv Zakona i koji su iskoristili svoje društvene mreže i izloženost javnosti kako bi pozvali na proteste i objasnili narodu šta se dešava njima iza leđa, i dalje svakodnevno trpe pritiske i različite medijske napade.

Svi za 146, 146 za sve!

Naši sugrađani nisu sami u ovoj bici, kao što ni mi nismo bili sami na ulicama. Građanske Inicijative pokrenule su kampanju prikupljanja sredstava kako bi se troškovi kazni u potpunosti pokrili, ali i kako bi se obezbedila pravna pomoć svima koji odluče da se na prekršajne prijave žale.

Rok za plaćanje kazni se bliži i nemamo još mnogo vremena. Ne smemo da dozvolimo da naši saborci ostanu usamljeni, jer ni mi nismo bili sami na ulicama kada smo se glasno borili za naša prava – oni su bili uz nas. Zajedno možemo sve, kada se 146 kazni podeli između nas koji smo rame uz rame protestovali tokom novembra i decembra, biće neuporedivo lakše podneti novčani teret kazni. Vreme je za solidarnost!

Kliknite na link i saznajte kako i vi da pomognete našim sugrađanima i sugrađankama, jer mnogi od njih, uz svu dobru volju, nisu u mogućnosti da pokriju ni osnovne životne troškove, a kamoli izliv besa svoje države prema njima i njihovoj potrebi za slobodom.

Ustanimo svi zajedno i zaštitimo one koji su tako glasno i ponosno štitili nas.