Ko kontroliše vrtiće: Selaković za N1 kaže – gleda se kroz prste rukovodiocima!

Zbog toga što predškolsko obrazovanje nije izuzeto od uticaja politike, rukovodiocima vrtića se gleda kroz prste i nadležne institucije ćute na to što mnogi vrtići rade bez neophodnih dozvola za rad, ocenila je Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i članica Udruženja Roditelj, komentarišući to što je  dete ispalo kroz prozor sa drugog sprata privatnog vrtića “Trčuljak” u Beogradu – vrtića koji, kako se ustanovilo, nije imao rešenje o verifikaciji.

I dalje nije utvrđeno kako je dete od godinu dana ispalo kroz prozor privatnog vrtića. Iako se incident dogodio pre dva dana, za sada je samo poznato da ustanova nije imala rešenje o verifikaciji. Iz Udruženja Roditelj kažu za N1 da se ovakvi incidenti mogu očekivati i dalje, jer nadležne institucije ćute na to što mnogi vrtići rade bez neophodnih dozvola za rad.

Dan u vrtiću na Miljakovcu trebalo je da protekne uobičajeno. Međutim, za nekoliko sekundi sve se pretvorilo u horor. Sa drugog sprata dete od godinu dana je ispalo kroz prozor i pukom srećom preživelo. Iako vaspitačice tvrde da je dečak iskoristio trenutak nepažnje i popeo se na sto koji se nalazio pored otvorenog prozora, i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo.

Prosvetna inspkcija je utvrdila da vrtić u kom se incident dogodio nije imao potrebno rešenje o verifikaciji. Iz Udruženja Roditelj kažu da to jasno pokazuje da nadležne institucije mnogim vrtićima dozvoljavaju da rade bez neophodnih papira. Navode i da nije poznato koliko ustanova radi na taj način i da zbog toga postoji mogućnost da se propusti nastave.

„Zbog toga što predškolsko obrazovanje u gradu Beogradu nije u potpunosti izuzeto od uticaja politike, to je glavni problem i zbog toga što je ono pod uticajem politike mi imamo situaciju u kojima se gleda kroz prste rukovodiocima vrtića, direktorima predškolskih ustanova i u tom kontekstu je neverovatno da ako znamo da ovaj vrtić nije prošao jedan verifikacioni proces, kako je on mogao da radi, tu postoji čitav jedan lanac odgovornosti“, kaže Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i članica Udruženja Rodtelj.

Sagovornica N1 dodaje i da nadležni u narednim danima treba da ispitaju da li sličnih situacija ima i u ostalim vrtićima, da urade sveobuhvatni nadzor, utvrde probleme, a ne da se o njima govori tek kad se incident dogodi.

Izvor: N1