Koja je tvoja crvena linija?

Dan oslobođenja Novog Sada, 77 godina kasnije dočekujemo u uzurpiranom gradu. Kršenja zakona i vladavine prava, gušenje osnovnih sloboda, uništavanje životne sredine – kao svakodnevnica građana Novog Sada, ali i cele Srbije, daju nam malo razloga za slavlje.

Aktivisti i aktivistkinje koji svakodnevno rade na tome da promovišu i razvijaju građansko društvo i brane osnovna prava građana nalaze se redovno na meti napada.

Danas se postavlja pitanje koja je zajednička crvena linija preko koje nećemo preći. Oslobađanje Novog Sada i svih ostalih gradova jeste konstantan proces – samo gradovi u kojima žive stalno aktivni građani jesu stvarno slobodni.

Tim povodom Građanske inicijative i Pokret Novi Optimizam organizuju javnu diskusiju koja će se održati u sredu, 3. novembra od 17h u hotelu Vojvodina. Pozivamo sve aktivne građane i građanke Novog Sada da pronađemo zajedno rešenja za probleme koji nas okružuju.

Ovim događajem Građanske inicijative nastavljaju obeležavanje 25 godina od osnivanja. Diskusiju organizujemo i u čast osnivača Građanskih inicijativa, Miljenka Derete, koji nas je napustio 3. novembra pre sedam godina, ali čija vizija jačanja građanskih inicijativa i svih aktivnih građana, posebno van Beograda, i dalje živi.