Komšija, jesi se vakcinisao

Beograd, 17. septembar 2021. godine

 

Vlasnik jednog elektronskog medija u unutrašnjosti Srbije odlučio je da prekine kampanju kojom poziva građane da se vakcinišu. Upravo zbog džinglova i priloga kojima ovaj medij apeluje na svoju publiku da se imunizacijom zaštiti od COVID 19, bio je meta mnogih kritika, čak je proglašen i “režimskim”. Kap koja je prelila čašu je otkazivanje nekoliko ugovora o reklamiranju iz istog razloga.

Vlasnik ovog medija je želeo da ostane anoniman plašeći se reakcija svojih sugrađana i ne želeći da im se dodatno zamera. Stalo mu je do lokalne publike jer od njih, zapravo i zavisi.

U ovom gradiću, inače, ne postoji nekakav organizovani “antivakserski lobi”. Pre će biti da je reč o većinskom raspoloženju meštana.

Koliko god ova vest delovala apsurdno i nestvarno, ona je pravi znak za uzbunu. Postavlja se pitanje, naime, koliko znamo zaista pravo raspoloženje građana u malim sredinama koje su zbog nedostatka informacija podložnije uticaju onih koji i dalje veruju da je reč o običnoj prehladi, globalnoj svetskoj zaveri farmaceutske industrije, čipovanju i svemu onom što se pomalja u vokabularu protivnika vakcinacije.

Imajući u vidu ovaj primer, očigledno je neophodno da se u svakoj sredini, pre svega lekari, ali i javne ličnosti, uključe u kampanju #vakcinišise. Ne umanjujući značaj poznatih promotera imunizacije, svako ko je živeo u malim gradovima, opštinama, selima, zna da dominantan uticaj imaju učitelj, sveštenik i sudija, sada i lekar. Njima će njihovi sugrađani uvek više poverovati nego li javnoj kampanji preko nacionalnih medija bez obzira na autoritet onih koji se zalažu za imunizaciju. I tu nema ničeg čudnog. U prirodi čoveka je da više veruje nekom koga poznaje, ko živi tu pored njega.

Zato, predlažem, da moto kampanje u manjim sredinama bude “Komšija, jesi se vakcinisao?” jer, komišiji se uvek najviše veruje.

U suprotnom, imaćemo sve više primera poput ovog navedenog na početku.

Dakle:

“Komšija, jesi se vakcinisao?”.

Vukašin Obradović