Rakita – slom pravne države

Beograd, 19. jul 2019. godine – U Kući ljudskih prava i demokratije danas je održana konferencija za medije “Rakita – slom pravne države” pokreta Odbranimo reke Stare planine, organizovana uz podršku Građanskih inicijativa.

Konferencija je organizovana sa ciljem da se uputi apel nadležnim institucijama da se hitno zaustavi proces kršenja zakona i uništenja prirodnih resursa izgradnjom malih hidroelektrana.

Na konferenciji su govorili predstavnici pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta, Desimir Stojanov Desko i Aleksandar Panić, a konferenciju je moderirala Teodora Zahirović, PR menadžerka Građanskih inicijativa.

Pred sam početak konferencije u prostorije Kuće ljudskih prava upala je grupa nasilnika koji su nosili majice sa natpisom Građanska straža i plakatima na kojim su iznesene laži o članovima pokreta Odbranimo reke Stare planine.  Reč je o predstavnicima udruženja “Odbranimo Grzu” iz Paraćina. Ova grupa već nekoliko meseci optužuje ORSP da obmanjuju javnost i da , navodno, novac od donacija prikupljen za aktivnosti pokreta, koriste u lične svrhe. Ova provokacija imala je za cilj diskreditovanje rada pokreta ORSP i time priču o MHE stavi u drugi plan. Očigledno je da je ovde reč o još jednoj GONGO organizaciji koji pokušava da udarima na čast i ugled aktivista ORSP diskredituje rad ovog pokreta koji je najvećim delom zaslužan za dovođenje ove teme u žižu javnosti.

Nakon toga, i ekipa Informera je pokušala da uđe, uprkos činjenici da im je prethodno odbijeno izdavanje akreditacije za ovaj skup. Akreditacija im nije izdata imajući u vidu njihovu praksu redovnog kršenja novinarskog kodeksa i nepoštovanja osnovnih vrednosti ove profesije.

Policija je pozvana da obezbedi red i udalji provokatore, međutim to se nije dogodilo. Posle dužeg vremena pojavio se pripadnik policije u civilu koji je ostao do kraja konferencije, ali nasilnici nisu udaljeni, a organizatorima je zamereno  “što za ovakav skup nisu unajmili obezbeđenje”.

Uprkos provokacijima i pokušajima nasilnika da ometaju konferenciju Rakita-slom pravne države, konferencija je završena slanjem apela nadležnim institucijama da hitno reaguju i medijima da dešavanja u Rakiti stave u fokus kako bi se stvorio pritisak javnosti da se problem reši.

Građanske inicijative nastavljaju da podržavaju građanski aktivizam i napore pokreta Odbranimo reke Stare planine i svih građana odlučnih da se i njihov glas čuje kada je u pitanju sudbina njihovih zajednica.