Kontakti za besplatnu psihološku podršku ljudima pogođenim tragedijom u OŠ “Vladislav Ribnikar”


Jučerašnja tragedija u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ostavila nas je slomljenog srca. Dok tugujemo zbog prerano izgubljenih života, važno je da se okupimo i pružimo podršku jedni drugima.

Ukoliko vi ili neko koga poznajete ima teškoća da se nosi sa posledicama ovog duboko traumatičnog događaja, znajte da su vam na raspolaganju resursi. Niste sami – podrška i pomoć su tu!

Profesionalna podrška mentalnog zdravlja može biti ključni alat u navigaciji kroz kompleksne emocije koje se javljaju nakon tragedije.

U nastavku vam prenosimo kontakte za besplatnu psihološku podršku – kako za porodice stradalih u OŠ “Vladislav Ribnikar”, tako i za nastavnike, učenike i druge koji su posredno ili neposredno pogođeni ovom tragedijom.

Psihološko jezgro Centar će organizovati besplatne grupe podrške za roditelje učenika iz OŠ “Vladislav Ribnikar”. Ukoliko ste roditelj učenika u ovoj školi i želite da se pridružite grupi podrške, molimo da se javite na broj telefona: 064 800 2005. Psihološko jezgro Centar apeluje i na sve kolege da se pridruže njihovoj inicijativi – da izdvoje jedan dan u mesecu, uživo ili onlajn, i da ga posvete pružanju podrške i razgovoru sa zajednicom. Ovoj inicijativi se mogu pridružiti kontaktiranjem Centra na mejl psiholosko.jezgro.centar@gmail.com.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih u OŠ “Vladislav Ribnikar”, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć, otvorio  dve telefonske linije: 063/8681-757 i 063/8682-217.

Takođe, oni kojima je ova vrsta pomoći potrebna mogu da pozovu i:

Nacionalna dečja linija (NADEL) na broj 116 111, zakazivanjem onlajn savetovanja ili pisanjem putem chat box-a na sajtu www.116111.rs

Savetodavni telefon za roditelje na broj 0800 007 000

Centar Srce na broj 0800 300 303

Centar za mentalno zdravlje – Terazije 3, na broj telefona 011 3612 467

Pokret Nesalomivi na broj 0800 001 002

SOS ženski centar svakog radnog dana od 17h do 21h na broj 021/422-740, ili na mejl: sos.telefon@gmail.com.

Udruženje “Siguran prostor” će takođe organizovati besplatne grupe podrške u centru Beograda za roditelje učenika iz OŠ “Vladislav Ribnikar”. Grupa će pružiti siguran prostor za razmenu emocija i misli, uz podršku psihologa i psihoterapeuta. Siguran prostor možete kontaktirati preko mejla: siguranprostor@gmail.com.

Smernice za razgovor sa decom

U želji da pomognu deci i roditeljima koji su pretrpeli stres zbog jučerašnje tragedije u OŠ Ribnikar, stručni tim Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Instituta za pedagoška istraživanja razvio je Smernice za razgovor sa decom namenjene roditeljima. Ove smernice možete pročitati na sledećem linku: https://drive.google.com/file/d/144pE-fiWWv2ZHMsBQKz733NdZvTSiFtW/view

Takođe, prosvetni radnici i svi zainteresovani koji žele da znaju više o psihološkim kriznim intervencijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama, više informacija mogu pronaći na sledećem linku: https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/02/C5Psiholoske-krizne-intervencije-u-obrazovno-vaspitim-ustanovama.pdf